^Vrati na vrh
foto1 foto2

Veliki Osmijeh

Grlobolja

Grlobolja je vrlo čest simptom zbog kojeg se pacijenti javljaju liječniku, no samo mali dio njih zahtjeva antibiotsko liječenje.Grlobolja, poglavito ona dugotrajnija, može biti posljedica isčiščavanja grla kašljem ili inhalacije suhog zraka i dima.U slučaju grlobolje infektivne etiologije, u većini slučajeva uzročnici su virusi. Ako je bakterijska upala u pitanju, tada se najčešće radi o Beta Hemolitičkom Streptokoku grupe A, te ona zahtjeva antimikrobno liječenje.

 

 

 

 

Simptomi virusne i streptokokne upale grla često se preklapaju, iako postoje simptomi koji su više karakteristični za streptokoknu upalu, te simptomi specifičniji za virusnu upalu.Odluka o primjeni antibiotika donosi se isključivo na temelju procjene težine kliničke slike i anamnestičnih podataka. Stručnjaci smatraju da ni blage streptokokne infekcije ne treba liječiti antibioticima.

Kako se prenose infekcije gornjeg dišnog sustava i tko češće oboljeva?
Najčešći put prijenosa je kapljični tj. prilikom govora, kašljanja i kihanja. Zato je važno zaštiti usta i nos kod kašljanja i kihanja, česta dezinfekcija ruku također je poželjna. Ljudi svih dobnih skupina mogu oboljeti od grlobolje, no ona je najučestalija kod male djece i u mlađih odraslih. Odrasli u pravilu obole 2-3 puta godišnje, mala djeca mogu oboljeti čak 6-7 puta na godinu.

Kada posjetiti liječnika?
- ako grlobolja traje dulje od 7 dana
- u slučaju abnormalnog pogoršanja bolesti (pogoršanje boli, slabost, poteškoće kod gutanja nakon 4-7 dana)
- u slučaju povećanih i bolnih limfnih čvorova na vratu
- kod otežanog gutanja ili otvaranja usta
- u slučaju malaksalosti i ograničenja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti
- ako se pojavi osip po tijelu
- u slučaju ranije preboljele reumatske vrućice
- u slučaju smanjene imunosti

Liječenje
Simptomatsko liječenje je najčešće dovoljno. Preporuča se piti dovoljno tekućine (čaj), grgljati toplu slanu vodu, čaj od kadulje ili antiseptične tekućine.Ako je temperatura povišena i u slučaju lošeg općeg stanja treba uzeti paracetamol i ostati kod kuće. Preporuča se i uzimnje pastila protiv grlobolje. Važno je izbjegavati cigaretni dim.

Zašto je pretjerana upotreba antibiotika štetna?
Sami antibiotici često i pri opravdanoj primjeni imaju nuspojave (osipi,mučnina,povraćanje) te ako nisu potrebni poželjno ih je izbjegavati.
Antibioticima, osim na uzročnika bolesti , djelujemo i na tzv. "dobre bakterije" koje se normalno nalaze u našem organizmu (koža, crijeva...) te one postaju otporne na antibiotike. Takve otporne bakterije obitavaju u našem organizmu i prenose se na druge ljude svakodnevnim kontaktima, u svakodnevnim situacijama. Postojanje ovih otpornih bakterija postaje vidljivo tek kad izazovu infekciju, bilo kod osobe koja je sama konzumirala antibiotike, bilo kod osobe kojoj su otprne bakterije prenešene svakodnevnim kontaktom.
Antibiotici su jedini lijek koji ima učinak ne samo na pojednica, već i na čitavu zajednicu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Kontakt obrazac!Blog- Brini o sebi!

Sve što vas zanima vezano za bebe, djecu, odgoj, roditeljstvo, dojenje, tegobe, zdravlje, trudnoću, porod... možete pitati i tražiti savjet na našem 

Copyright 2006-2015  Veliki Osmijeh