Forum   Pomoć Prijava Registracija  
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: PORTAL

Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Epiziotomija  (Posjeta: 1355 puta)
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Ijena
Administrator
Diplomirani ovisnik o pisanju

« na: Prosinac 21, 2010, 14:16:56 »
OdgovorOdgovor

Epiziotomija ili urez međice u većini slučajeva je nepotreban medicinski zahvat tijekom porođaja. Zna se također da izaziva značajne bolove u prvim danima nakon poroda, što babinjaču često odvraća od dojenja te smanjuje njezinu radost i doživljaj materinstva u prvim dodirima s djetetom. Mnoge žene nadaju se da tijekom porođaja neće biti potrebna epiziotomija, pa se već u trudnoći mogu predložiti Kegelove vježbe i masaža međice od 28. odnosno 35. tjedna trudnoće.
Za vrijeme poroda primalja može stavljati tople obloge na međicu u drugom porođajnom dobu (poboljšava se elastičnost), postotak zahvata može se smanjiti i zauzimanjem različitih položaja za rađanje (stojeći, čučeći,klečeći). U uspravnim se položajima prvo porađa stražnje rame, što onemogućuje pucanje međice, a čučeći položaj jednakomjerno raspoređuje pritisak glavice na međicu. Epiziotomija se može spriječiti i time da se žene ne potiču na dirigirano disanje, već da se ostavi da se dijete polako spušta, te da glavica polako i nježno širi međicu. Kontrolirano porađanje glavice preko međice sigurno će smanjiti mogućnost rupture, ali vaginalne pretrage te masiranje međice u porođaju mogu prouzročiti grčenje vagine, što smanjuje veličinu porođajnog izlaza i povećava mogućnost rupture i/ili epiziotomije.
Za vrijeme poroda najvažnije je strpljenje cijelog tima koji vodi porod, te smanjiti upotrebu anestetika i lijekova koji poremete ženinu sposobnost da ostane u dodiru s onim što se događa u njezinom tijelu. Važno je da stručni tim zna procjeniti i prepoznati kad je epiziotomija nužna i medicinski strogo indicirana čime bi se izbjeglo da epiziotomija bude gotovo rutinski zadatak.

« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2010, 14:18:07 do Ijena » Evidentirano

The day
I will stop loving you
Is the day
When I close my
Eyes forever...

Anna8
Povjerite se

Ponosna mamica!

« Odgovor #1 na: Prosinac 22, 2010, 08:37:08 »
OdgovorOdgovor

Mene su recnuli  i dosta me bolilo nakon, al nikad se ne bih bunila protiv toga jer je meni samo bilo važno da mi beba izađe zdrava i živa, a ako oni misle da treba - ma nek režu koliko hoće!
Evidentirano

Josipaorama
Super moderator
*

« Odgovor #2 na: Prosinac 22, 2010, 08:38:39 »
OdgovorOdgovor

mene nisu recnuli al sam zato sama popucala  katastrofa  Više bi volila da su me recnuli 
Evidentirano
stella

beeeeeeeeeeeee

« Odgovor #3 na: Svibanj 08, 2011, 13:52:37 »
OdgovorOdgovor

Oba puta su me rezali i razvačili i stvarno je bolilo. Kasnije mjesecima nisam mogla sjediti kak spada. Prvo šivanje je bilo OK ali na drugom doktorica nije htjela uopće pričekati da injekcija počinje djelovati nego je odmah počela šivati i bolilo je strašno. Skoro sam je lupila nogom u glavu. Umjesto toga sam se izvikala na nju.
Evidentirano

7.9.2006
20.10.2008
neli
Počasni član
*

mamine ljubavi....

« Odgovor #4 na: Svibanj 08, 2011, 22:11:09 »
OdgovorOdgovor

stella, trebala si ju i opalit nogom 

mene su prvi put rezali, kasnije je bolilo užasno, nisam mogla sjedit 2 tjedna uopće    drugi put nisu, sjedila sam odmah nakon poroda i hodala normalno isto popodne 
« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2011, 23:03:18 do neli » Evidentirano

...tu sam da ti nadu vratim, ako padneš, da te uhvatim...
lela-sa
Povjerite se

« Odgovor #5 na: Svibanj 08, 2011, 22:36:14 »
OdgovorOdgovor

Prvi put sam bila i popucala i reckali me tako da je bilo strasno tjednima nakon poroda  a samo sivenje zaista nisam ni osjetila  , drugi porod niti sam pukla niti su me rezali 
Evidentirano
Josipaorama
Super moderator
*

« Odgovor #6 na: Svibanj 14, 2011, 13:12:53 »
OdgovorOdgovor

Ja sam sa Stelom imala 12 šavova  i s Lunom sam popucala al manje je bilo šavova 
I oba puta nisam mogla mjesec dana sjediti  ... uf ne volim se ni prisjećati toga 
I prvi put me je šivanje bolilo nenormalno, više od poroda i vrištala sam  A drugi put šivanje nisam ni osjetila jer mi je doktor dao inekciju na više mjesta i odmah šivao 
Kasnije mi je rekao da je u tome fora, da inekciju treba dati pomalo u blizini mjesta gdje će šivati i šivati treba odmah nakon inekcije 
Evidentirano
spašena
Povjerite se

Bozji dar

« Odgovor #7 na: Svibanj 14, 2011, 21:50:20 »
OdgovorOdgovor

mene je isto bolilo za poludtiti kad me sivao
Evidentirano
neli
Počasni član
*

mamine ljubavi....

« Odgovor #8 na: Svibanj 14, 2011, 23:04:22 »
OdgovorOdgovor

mene samo šivanje nije bolilo, nisam ga ni osjetila    al zato sam platila kasnije  Roll Eyes
Evidentirano

vale
Povjerite se
Ovisnik o pisanju

« Odgovor #9 na: Prosinac 19, 2011, 21:08:57 »
OdgovorOdgovor

a jel znate dal se može spomenut da ne želite da vas šivaju, mislim osim u slučaju da je potrebno rezanje ili da popuca?!
prvi me put nisu uopće šivali jer su rekli da nisam popucala...i da nema potrebe..
Evidentirano
Josipaorama
Super moderator
*

« Odgovor #10 na: Prosinac 20, 2011, 08:15:35 »
OdgovorOdgovor

Pa neće te ni šivati ako nisu rezali ili ako nije popucalo 
Kad sam rodila Lunu samnom u sobi 4 ženske i nijedna nije šivana, skaču po sobi, sjede bez problema...... baš sam im zavidila  cblee
Evidentirano
vale
Povjerite se
Ovisnik o pisanju

« Odgovor #11 na: Prosinac 20, 2011, 08:24:46 »
OdgovorOdgovor

mislila sam skratit pitanje pa sam zabrljala..... tuptup
dali se može tražiti da me uopće ne režu ukoliko to nije potrebno (recimo da se može sačekati otvaranje)?! i ja sam snjom ma ni sat vremena nakon poroda bila na wc i ništa me nije bolilo..zato i pitam ....jučer sam srela curu koja nakon mjesec dana još uvijek čudno hoda...
Evidentirano
Anna8
Povjerite se

Ponosna mamica!

« Odgovor #12 na: Prosinac 20, 2011, 09:06:29 »
OdgovorOdgovor

Pa neće te ni šivati ako nisu rezali ili ako nije popucalo 
Kad sam rodila Lunu samnom u sobi 4 ženske i nijedna nije šivana, skaču po sobi, sjede bez problema...... baš sam im zavidila  cblee

Ovako je i kod mene bilo - bila sam u sobi s još 6 žena (bila je gužva pa smo ležale u predrađaonici), došle bebe - one sve lijepo hop hop, sjede i doje! Ja  shock shock shock ne mogu se ni okrenuti u krevetu od bolova!
Mislila sam se - pa što nije u redu samnom...  crazy
Tek sam kasnije skužila u čemu je stvar 
Evidentirano

Bright
Ovisnik o pisanju

« Odgovor #13 na: Prosinac 20, 2011, 09:30:26 »
OdgovorOdgovor

dali se može tražiti da me uopće ne režu ukoliko to nije potrebno (recimo da se može sačekati otvaranje)?! i ja sam snjom ma ni sat vremena nakon poroda bila na wc i ništa me nije bolilo..zato i pitam ....jučer sam srela curu koja nakon mjesec dana još uvijek čudno hoda...
Možeš tražiti, ali doc mi je na porodu rekla da se epi prvenstveno radi zbog lakšeg izgona bebe. Mene su masirali bademovim uljem i zbilja se trudili izbjeći epi ali kad su ocjenili da je za bebu tako sigurnije normalno da sam pristala (dakle ako se protiviš trebaju dobiti tvoj pristanak).
Evidentirano

bubica

« Odgovor #14 na: Prosinac 20, 2011, 11:33:26 »
OdgovorOdgovor

Na prvom porodu su me recnuli. Rez nisam ni osjetila, a prije šivanja sam dobila injekciju. Samo nekako je čudno djelovala, jer sam neke ubode osjetila, a neke uopće ne  . Kasnije nisam dva tjedna mogla sjediti. Još mi je sveki prigovarala što jedem i dojim ležeki  crazy cblee , a nisam mogla drugačije.

Na drugom me nisu recnuli, ali dobila sam neka tri mala šava i nisu mi dali injekciju. Prilično je bolilo, ali me dr. brzo zašio i odmah sam mogla sjediti i hodati bez problema. Dva tri dana kasnije ništa više nije bolilo.  chessy
Evidentirano

Ivan 14.10.2007.
Petar 13.07.2009.
neli
Počasni član
*

mamine ljubavi....

« Odgovor #15 na: Prosinac 20, 2011, 13:20:35 »
OdgovorOdgovor

reci im  da te ne režu ako nije nužno  palmup  beba će izaći , ovako ili onako, a poslje epi  još tjednima boli za poludjeti... samo ti reci, oni ako ocjene da je nužno rezati, rezat će, ali u večinoi poroda nije nužno i nije potrebno (kod nas to rade rutinski)
Evidentirano

Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP "Veliki osmijeh" | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Minted Theme By Wdm2005 © 2008
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.205 sekundi uz 41 upita. (Pretty URLs adds 0.02s, 2q)