stella
Diplomirani ovisnik o pisanju

beeeeeeeeeeeee
|
 |
« na: Prosinac 29, 2007, 15:49:07 » |
Odgovor
|
Pronaći osobu koja će skrbiti o malom djetetu (tzv. "tetu čuvalicu") dok su roditelji na poslu može biti prilično težak zadatak. Osnovna greška koju mnogi roditelji čine je da na osnovu prvog halo-efekta zaposle osobu koja im se učinila simpatičnom i dragom, a da se kasnije vrlo brzo razočaraju jer osim simpatičnosti u toj osobi ne pronađu ništa od onog što su zapravo trebali za svoje dijete i svoju obitelj.
Iako će vas možda preplašiti brojnost koraka koji predlažemo da prođete od odluke da vam treba osoba za čuvanje djeteta do samog zapošljavanja osobe, želimo vam poručiti da ne žurite i da svemu pristupite vrlo metodično i polako. Koraci koje navodimo u tekstu trebali bi vam pomoći pronaći osobu koja će najbolje moći ispuniti potrebe vaše obitelji i vašeg djeteta.
Korak 1. Opis poslova
Bez obzira jeste li se odlučili obratiti specijaliziranoj agenciji ili ste odlučili u potragu krenuti sami, vaš prvi korak trebao bi biti detaljan opis onoga što očekujete da će ta osoba raditi. U opisu poslova potrebno je navesti:
- broj djece i dob djece o kojima će skrbiti
- oblik posla – hoće li uz brigu o djeci trebati brinuti i o kućanstvu (ako da - u kojem opsegu)
- radno vrijeme – treba li vam osoba koja će biti na raspolaganju 24 sata, puno radno vrijeme svaki radni dan, hoćete li trebati njene usluge tijekom vikenda ili godišnjeg odmora
- hoće li osoba imati pravo na godišnji, kada i u kojem trajanju, je li joj godišnji plaćen ili ne
- vaš stav prema bolovanjima i očekujete li da osoba sama nađe zamjenu za te dane
- koji stupanj obrazovanja od nje očekujete, tražite li osobu s iskustvom ili bez (očekujete li neke posebne vještine ili znanja - npr. vozačka dozvola ili znanje stranog jezika)
- koliku ste plaću spremni ponuditi
- datum kad očekujete da osoba preuzme brigu o vašem djetetu.
Korak 2. Objava oglasa i prva selekcija
Nakon što ste napravili opis poslova, potrebno je objaviti oglas (u lokalnom glasniku, putem Interneta ili ga proslijediti agenciji). Želite li uštedjeti svoje vrijeme, dobro je navesti da želite pismenu prijavu kandidata (ako vam je neugodno ostaviti svoju adresu, u pošti je moguće otvoriti poštanski pretinac). Na taj način možete odmah izvršiti prvu selekciju osoba koje ne odgovaraju vašim zahtjevima.
Nemojte zaboraviti proširiti vijest među svojim poznanicima i rodbinom, moguće je da oni znaju pouzdanu osobu koja bi bila odgovarajuća za vašu obitelj.
Korak 3. Drugi krug obavite putem telefona
Nakon što ste napravili prvu selekciju i imate osnovnu listu kandidata, možete drugi krug izbora obaviti putem telefona. Razlog za telefonski kontakt je taj da doznate još malo više o svakom kandidatu prije nego odlučite hoćete li ga pozvati na pravi razgovor u vaš dom. U ovom telefonskom kontaktu bilo bi dobro provjeriti:
- koje dane i koliko sati je osoba slobodna za preuzimanje brige o vašem djetetu
- koja očekivanja ima po pitanju plaće
- koje radno iskustvo ima, ima li iskustvo brige o djeci
- gdje sad radi ili gdje je zadnje bila zaposlena, zbog čega želi napustiti sadašnji posao ili zbog kojeg je razloga napustila zadnji posao na kojem je radila
- ima li neko formalno obrazovanje iz područja odgoja ili obrazovanja
- ima li zdravstvenih problema i je li pušač
- posjeduje li vozačku dozvolu i ima li vlastito vozilo
- ima li preporuku obitelji u kojoj je prije radila.
Ako se vaša očekivanja podudaraju s odgovorima osobe koju ste telefonski intervjuirali, dobro je iskoristiti priliku i osobi ukratko objasniti što očekujete od nje, koliko biste platili njen rad, gdje se nalazi vaš dom, koji je vaš stav vezano uz godišnji ili bolovanja i sl. Na taj način omogućujete osobi da stekne sliku o vama i vašoj obitelji i da sama odluči je li to posao koji bi htjela raditi.
Na kraju razgovora, ako ste vi i osoba-kandidat suglasni da vam ponuđeno odgovara, možete dogovoriti vrijeme i mjesto razgovora oči u oči.
Korak 4. Prvi susret - oči u oči
Odaberite vrijeme i mjesto za susret oči u oči. Osim formalnog obrazovanja i objektivnih činjenica, najvažnija stvar kod izbora osobe koja će brinuti o djetetu je njen odnos s vašim djetetom. Razgovor je dobro isplanirati tako da na njemu bude prisutno i dijete ili djeca o kojima će osoba brinuti.
Puno toga se o osobi da iščitati iz njenog prvog kontakta s djetetom. Obratite pažnju na sljedeće:
- poštuje li djetetov strah od nepoznatih ili mu odmah prilazi tražeći od njega kontakt
- spušta li se na razinu djeteta kad mu se obraća
- ohrabruje li tonom glasa, gestama i sl. dijete na komunikaciju
- sviđa li joj se dijete
- sviđa li se ona djetetu.
Osim promatranja njene interakcije s djetetom, dobro je proći kroz još nekoliko pitanja koja vam se čine osobito važnima. Ovaj susret nije dobro zagušiti s previše pitanja i činjenica, dopustite djetetu i osobi da stvore prvi kontakt, a vi promatrajte.
Izaberite 2-3 teme koje su vam posebno bitne, npr. kako će se odnositi prema djetetovim ispadima bijesa ili prema učenju odlaska na WC, koji je njen stav prema kazni, koji stav ima prema slatkišima, kakve aktivnosti će ponuditi djetetu ili kako planira ispuniti dan i sl.
Korak 5. Provjera referenci
Želite li se dodatno osigurati, moguće je od osobe tražiti da vam donese uvjerenje o nekažnjavanju.
Kod provjere preporuka imajte na umu da dio podataka koji dobijete ne mora biti točan. Neka su istraživanja pokazala da 20-25% podataka koji su navedeni u preporukama nisu točni. Nažalost neke će obitelji dati dobru preporuku lošoj osobi sa željom da osoba što prije pronađe drugi posao.
Korak 6. Izbor osobe
Na osnovu objektivnih podataka o osobi, preporuka obitelji, a najviše na osnovu razgovora uživo, vi i vaš partner izabrat ćete osobu za koju pretpostavljate da će se najbolje skrbiti o vašem djetetu. S izabranom osobom dogovorite tzv. probni rok od najmanje sedam dana, u kojem ćete moći detaljnije provjeriti jeste li napravili dobar izbor. Imajte na umu da je početak svakog odnosa sličan medenom mjesecu - svi su uzbuđeni i žele se pokazati u najboljem svjetlu.
Otvaranje vašeg doma "strancu" nije jednostavan proces, moguće je da vas svakodnevne sitnice počnu smetati (način na koji odlaže prljavu pelenu, količina kave koju osoba popije, njena komunikacija s ostalim ukućanima i sl.). Dobro je da se organizirate tako da prve dane provedete zajedno uz dijete i vašu novu "tetu čuvalicu". Ako imate više djece, bilo bi dobro da omogućite svakom djetetu odvojeno vrijeme za upoznavanje nove osobe. Nakon prvih nekoliko dana "probnog roka" donesite konačnu odluku o zapošljavanju osobe za čuvanje vašeg djeteta i zajedno s osobom sastavite i potpišite radni ugovor.
tekst preuzet sa RODA
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
7.9.2006 20.10.2008
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #1 na: Siječanj 17, 2012, 08:03:58 » |
Odgovor
|
drag djevojke, dakle kod mene je novoga sto sam dosla dodvije tete, i sad sam u teskoj dvojbi, molim malu pomoc,
1 zena je samohrana majka ,zivi s roditeljima i kceri od 20 godina, nezaposlena je unazad 3 godine, preporuka je da je jako dobra i odgovorna osoba , izgleda jako skromno ( vidljivo radi fin.situacije u kojoj se nasla). Za posao je zainteresirana i daje svaki dojam da je spremna itekako raditi jer joj novaac je potreban, sveuikupni dojam je da nemam joj sta zamjeriti , dala je do znanja da ce m paziti kao svoje dijete. cini mi se uistinu ok... no opet netsa sto ne znam definitirati, nije to nikakv los feeling, nije to nikakv bilo sto ,nego samo sam ostavila prostora za jos nekoga
2. cura 20 godina, studentica, koja sama zaradjuje za fax, vrlo vrlo odgovorna i ozbiljna na 1, zainteresirana za cuvanje no manje nego 1 zena, ima iskustva u cuvanju djece, preporucila mi ju dobra poznanica kojoj je cuvala dijete godinu i pol.svidja mi se kako rezonira stvari kako dozivljava cuvanje... superug je isao samnom ,kaze da mu djeluje jako smirena i na mjestu, ee sad ja sam u teskoj dvojbi, suprug je odluku prepustio meni jer sma upoznala 1 zenu, a ja uistinu ne znam , bas se lomim, kod mladje me strah da mmi ne bi otkazala samo jedan dan i rekla :"ja moram ici" jer vidim da povrh cuvanja moje m,ona jos radi u bircu vikendom da zaradi za fax, ni sama ne znam , pozvala sam mladju da dodje sutra doma da vidim kako ce s m. mada mi sestre predlaze da uzmemm stariju i da je to ipak razlika od 20-godišnjakinje i da se sjetim sebe s 20 god, ajme bila sma nezrela djevojka uuf,ali to ne znaci da je ona takva
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2012, 08:08:54 do spašena »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dani
Moderator

|
 |
« Odgovor #2 na: Siječanj 17, 2012, 08:10:21 » |
Odgovor
|
ja bih isto uzela stariju ženu. koja uopće nije starija, ima samo 40 god  razlog više je što joj je potreban novac i za sebe i za njenu kćer. dakle čini i dobro djelo 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #3 na: Siječanj 17, 2012, 09:13:20 » |
Odgovor
|
I ja bi na tvom mjestu uzela ovu prvu ženu, a ne tu curu 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
mlana
|
 |
« Odgovor #4 na: Siječanj 17, 2012, 09:16:56 » |
Odgovor
|
Meni isto ova prva odaje više povjerenja.  I šta bi bila starija. Pa ja imam 40 godina i nisam stara. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Lana, 7.9.2000. Lovro, 25.4.2006.
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #5 na: Siječanj 17, 2012, 09:21:38 » |
Odgovor
|
Da se nadopunim. ne znači da mislim da je ta cura loša. Ali s 20 godina ona ima drugačije interese u životu i nevjerujem da joj je cilj života, čuvati nečije djete  Tako da ti se može dogoditi da joj iskrsne nešto bolje pa da vas napusti. Što joj ne bi mogla ni zamjeriti. A i sigurno da ima ženska masu drugih interesa  Dok ti ova prva žena ima odraslu kćer i vjeruj mi njoj će ti biti samo tvoja Marita u glavi i kad se zaljubi u nju, čuvat će ti ju do škole 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #6 na: Siječanj 17, 2012, 09:51:13 » |
Odgovor
|
ma ne mislim da je stara, nego da je starija 20 god od ove..kad vas citam,i meni je ova starija izbor
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Bright
|
 |
« Odgovor #7 na: Siječanj 17, 2012, 10:02:45 » |
Odgovor
|
Meni bi u izboru presudio odnos prema malenoj, ali i odnos malene prema teti čuvalici. Čuvanje nije samo "čuvanje, hranjenje i mijenjanje pelena", važnija mi je kreativnost, animacija i igra.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #8 na: Siječanj 17, 2012, 10:06:30 » |
Odgovor
|
Moram potpisati Bright  ali opet me i žena od 40 godina više vuče
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
The day I will stop loving you Is the day When I close my Eyes forever... 
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #9 na: Siječanj 17, 2012, 10:26:18 » |
Odgovor
|
posto se radi zasad najvjerojantije smao o 4 sata cuvanja, nije mi toliko usmjreno na kreativnost vec na elementarne stvari,no naravno i mene to muci i zato se nekako i dvoumim oko mladje jer sma bas dobila preporuku da se kvalitetno druzi s djecom,dakle pozvala sma ih obadvije pa cu viditi kako se slazu s m.. mad aje m jos jako mala
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dani
Moderator

|
 |
« Odgovor #10 na: Siječanj 17, 2012, 10:27:52 » |
Odgovor
|
baš sam ti to htjela i reći... da si trebala povesti Maritu sa sobom, pa bi ti vidila i osjetila njihov odnos prema njoj,i obrnuto. ali eto sad će ti doći doma  samo ih nemoj naručit u isto vrijeme 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #11 na: Siječanj 17, 2012, 10:28:11 » |
Odgovor
|
Nemoj Maritu podcjenjivati  mislim da će ti ona prva riješiti dvojbe  jer ako njoj netko sjedne na prvu...sve drugo je mrvicu manje važno 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #12 na: Siječanj 17, 2012, 10:29:47 » |
Odgovor
|
istina da  ,sad sutra mladja dolazi na igur, a ovu vu pozvat u petak pa cemo vidjeti kako stvarri stoje
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zomato
Super moderator
moje najdraže
|
 |
« Odgovor #13 na: Siječanj 20, 2012, 06:58:01 » |
Odgovor
|
kako je prošao susret s potencijalnom tetom čuvalicom?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
 Don't dream your life, live your dreams!
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #14 na: Siječanj 20, 2012, 08:59:43 » |
Odgovor
|
ok, mala je otkazala...skuuzila je da nece biti 100% ,sad je ostala ova prva s"starija" takod a ce dabnas najvjerojantije doci na igru s maritom
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #16 na: Siječanj 20, 2012, 12:12:59 » |
Odgovor
|
Jako ozbiljno od nje  Nadam se da će ti ova starija odgovarati 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #17 na: Siječanj 20, 2012, 13:16:37 » |
Odgovor
|
starija nazvala da je virozna.... da ne zna kad ce doci, tj kad ozdravi ,.i dalje nastavljam traziti... ::m''m:: ::m''m:: ::m''m::
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
yo_mamma
Sve vezano za ljubav i sex

|
 |
« Odgovor #19 na: Siječanj 20, 2012, 13:41:26 » |
Odgovor
|
al još koja za rezervu nije na odmet  nadam se da česš nači što prije
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Moja mala djevojčica puna je velikih želja......
Zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovara svima.
|
|
|
zomato
Super moderator
moje najdraže
|
 |
« Odgovor #20 na: Siječanj 20, 2012, 13:49:37 » |
Odgovor
|
ma da, ova prva je baš neozbiljna  a ovu stariju pričekaj. i ne škodi pronaći možda još neku, čisto na razgovor 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #21 na: Siječanj 21, 2012, 08:19:38 » |
Odgovor
|
javial se mala , ima 21 godinu to je rtreca, s njom u pon na razgovor... i
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dani
Moderator

|
 |
« Odgovor #22 na: Siječanj 21, 2012, 08:25:34 » |
Odgovor
|
a gdje si ti to dala oglas  ali zar ti tvoji ili svekiji nemaju nekoga za preporučiti  nekako mi se to čini bolja opcija nego ovako da ti dođe potpuno nepoznata osoba  ono ona zna nekoga, a taj netko baš zna nekoga ko traži posao, a čuvao bi i djecu 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #23 na: Siječanj 21, 2012, 08:39:17 » |
Odgovor
|
ma dragaa mojda da ima itko mi preporuciti bio bi rjesen problem...
1. nitko nece na skraceno radno vrijeme 2. svi ti kontaju na more na sezonske poslove 3.studenti su u zg..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #24 na: Siječanj 22, 2012, 07:13:42 » |
Odgovor
|
pazi Spašena. Tako sam ja bila dala oglas jednom kad mi je trebala teta za čuvanje Stela. majko moja kakvi su se sve likovi javili  Bilo bi puno lakše kad bi netko od tvojih znao nekoga tko ne radi. Ili da u susjedstvu imaš neku ženu koja ne radi pa bi prihvatila čuvati Maritu. Pa ne mogu vjerovati da su svi zaposleni  A studente bi ja odmah eliminirala 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #25 na: Siječanj 22, 2012, 08:37:03 » |
Odgovor
|
moji rade, svekrva rade, ne krecu se u ti m krugovima da bi znali tete cuvalice, mislite da ja nisam pustila glas na sve strane, pa svi znaju da trazim tete cuvalice i opet nista,,, ne govorim ni da odmah eliminiram dakle ovdje spominjem neke koje su vrijedne spomena... zato sam i u badu vec neko vrijeme jer trazim ::m''m::
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
yo_mamma
Sve vezano za ljubav i sex

|
 |
« Odgovor #26 na: Siječanj 22, 2012, 15:46:02 » |
Odgovor
|
a nemožeš ju dat 4 sata u jaslice? mislim ako več nemožeš nač nekoga 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Moja mala djevojčica puna je velikih želja......
Zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovara svima.
|
|
|
spašena
Povjerite se

Bozji dar
|
 |
« Odgovor #27 na: Siječanj 22, 2012, 16:27:12 » |
Odgovor
|
ne mogu je dati, tj svi su mi rekli da ju ne dam radi toga sto ce joooj uzasno biti tesko upast u sredinu grupe navikavat se na tete da bi ju nakon 3 mj opet trebala navikavat, marita puze , u jaslickoj di ona treba ici svei hodaju i jedu sami, rkela mi je psihologica da ipak pricekam jesen, a jaslice su 700kn, teta cuvalica je 800 za 4 sata, pa obnda radije individualni pristup
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dani
Moderator

|
 |
« Odgovor #28 na: Siječanj 22, 2012, 17:27:32 » |
Odgovor
|
pa ja iskreno i razumijem zašto ti ju je tako teško naći  bi li ti radila cijeli mjesec za 800 kn  ja ne bi, jedino ako sam gladna kruha  ako radim nešto 4 sata dnveno, ne mogu raditi ništa drugo jeli tako? nikakav drugi posao, teškod a ću naći još neki na pola radnog vremena  što znači da ću radije tražiti neki na puno radno vrijeme  to je samo moje mišljenje coff.ee
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zomato
Super moderator
moje najdraže
|
 |
« Odgovor #29 na: Siječanj 22, 2012, 17:28:39 » |
Odgovor
|
pa ne znam... ja sam uvijek više za grupu  ne mogu je dati, tj svi su mi rekli da ju ne dam radi toga sto ce joooj uzasno biti tesko upast u sredinu grupe navikavat se na tete da bi ju nakon 3 mj opet trebala navikavat, marita puze , u jaslickoj di ona treba ici svei hodaju i jedu sami, rkela mi je psihologica da ipak pricekam jesen, a jaslice su 700kn, teta cuvalica je 800 za 4 sata, pa obnda radije individualni pristup
čuj, njoj će uvijek biti sredina grupe, ne mijenjaju se sva djeca u jaslicama, uvijek dođu 1-2 novih 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|