Forum   Pomoć Prijava Registracija  
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: PORTAL

Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Izmišljanje i mašta  (Posjeta: 349 puta)
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
zomato
Super moderator
Diplomirani ovisnik o pisanju
*

moje najdraže

« na: Lipanj 03, 2011, 08:13:51 »
OdgovorOdgovor

Naravno da sva djeca prolaze fazu kada vole preuveličati neki događaj ili izmisliti nešto,
i na taj način im se razvija mašta po mom mišljenju, što je jako dobro s jedne strane,
a ponekad zna i zabrinuti, ovisno o čemu se radi...

Kako vi gledate na to?
Podržavate li to izmišljanje, kako se ponašate u takvim situacijama?
I kada su vaša djeca s time krenula (ako jesu)?

Moja Eva tu i tamio nešto zna izmisliti, ima neke dogodovštine koje su samo njoj poznate i onda
priča o njima, i meni je to baš fora, uživam ju slušati...
Nekad kad ja ležim na kauču onda ona dođe i moje noge su joj vrata koja ja moram otvoriti i onda
ona ide u more, pa je more hladno pa se kao sva strese, pa je previše toplo (na drugoj strani kauča) pa ju peče, pa
onda pliva...
pa npr ima neke balone koje smo kupili u billi i svaki od njih joj je netko (samo primjera radi - narančasti je mama, zeleni je tata, bijeli baba itd) i onda ona s njima priča pa ih baca pa im se smije...
a ja uživam jer me jako podsjeća na mene 
Evidentirano

Don't dream your life, live your dreams!
unicorn

« Odgovor #1 na: Lipanj 03, 2011, 08:53:36 »
OdgovorOdgovor

uopće neznam kako je to počelo, no Dino je u igri i dok je jeo znao reći da to nije on pojeo nego Luka 
i danas isto koji put u igri kad je kao došao netko i nešto uzeo ili napravio zna reći, to je bio Luka 
znam i vidim da je to samo igranje i baš mi je to slatko 
kad je nedavno imao crni prišt na dlanu i išao omotanom rukicom u vrtić, ja sam mu rekla neka kaže prijateljima da ga je to ugrizao lav i on je stvarno to i rekao djeci u vrtiću i oni su prihvatili njegovu priču i rekli da će se drugi put s njim boriti i pobijediti lava 
najčešće izmisli da je on lav ili da je čudovište koje nas napada, ili se jedno vrijeme igrao da je on djed Mraz i nosi nam poklone a mi se moramo praviti da spavamo dok on dolazi 
uglavnom uživamo i igramo se s njim i mi se pretvaramo u što treba po potrebi, tako volim to jer znam da je dijete i da je to dio odrastanja 
Evidentirano

mlana

« Odgovor #2 na: Lipanj 03, 2011, 09:36:40 »
OdgovorOdgovor

Lovro je maštovit u pričanju priča prije spavanja. Znamo započeti zajedno neku priču i onda ju
stvarati.
A Lanči je imala zamišljenog prijatelja tj ponija dok je bila mala i poni je svugdje išao s nama.
Ostavljali smo ga ispred dućana, jer životinje ne smiju u dućan, ali sam ga ja uredno zaboravila
odvezati i uzeti kod izlaska, pa smo se morale vračati po njega. I uredno sam mu se morala
ispričati i slično. Slatko mi je to iako su me valjda ljudi doživljavali kao neku luđakinju.
Voljela je puno više izmišljati,pričati, zabavljati se sa zamišljenim stvarima i uvijek bi se i ja
uključila u njen zamišljeni svijet, ako je to ona tražila od mene.
Evidentirano

Lana, 7.9.2000.
Lovro, 25.4.2006.
Josipaorama
Super moderator
*

« Odgovor #3 na: Lipanj 03, 2011, 10:11:01 »
OdgovorOdgovor

Stela se uvijek igra tako da zamišlja da je ona neka winxica ili ratnica pa se bori s nekim i izvodi neke pokrete s rukama i nogama.... Pa onda stalno nekoga pozdravlja, grli, pleše .....
Ili se pretvara da je neko lovi pa skače po kauču 
Nekada dok se sama igra dođe do mene i pita jel može dobiti malo vode ili nešto sl. za svoju prijateljicu jer je žedna 
Evidentirano
Ijena
Administrator

« Odgovor #4 na: Lipanj 03, 2011, 11:27:39 »
OdgovorOdgovor

Izmišlja samo priče  i priča li ga priča 
Evidentirano

The day
I will stop loving you
Is the day
When I close my
Eyes forever...

Ivanka F.
Povjerite se

15.09.2006

« Odgovor #5 na: Lipanj 03, 2011, 14:51:52 »
OdgovorOdgovor

Da,da ima tu svega,mašta radi sto na sat.
A kad počne pričati moramo svi slušati i nedaj Bože da ga prekinemo.
Spaja sve i svašta,počne na jednom a završi na nečem sasvim drugom.
Npr.netko je pao i ozlijedio se i ima krvi,a na kraju i tako sam ja dobio sladoled
Evidentirano

lela-sa
Povjerite se

« Odgovor #6 na: Lipanj 03, 2011, 19:14:32 »
OdgovorOdgovor

Evo jedan zanimljiv tekst 

Dječja mašta

Djeca koja imaju imaginarne prijatelje vjerojatno će biti kreativnija, emocionalno pristupačnija i usmjerenija prema postignućima u životu od djece koja ih nemaju, smatra psiholog Evan Kidd sa sveučilišta La Trobe u Melbourneu, a prenosi metro-ortal.hr.

"Imaginarni prijatelj je posebna vrsta igre... ključna komponenta normalnog razvoja", kaže Kidd koji je koautor studije o imaginarnim prijateljima kod djece koju je izradio zajedno s Annom Roby sa sveučilišta u Manchesteru.

Kidd kaže da se taj fenomen javlja kod šezdesetak posto djece. Neka djeca imaju jednog imaginarnog prijatelja, druga puno njih. Neka ga zamišljaju na temelju određene lutke ili plišane igračke, kod drugih je on u potpunosti plod mašte. "Za roditelje to nekad zna biti problematično, kada djeca primjerice krive imaginarne prijatelje za nešto što su sama učinila", kaže on. "Ali, u smislu razvoja, ne bih to smatrao lošim".

Kidd kaže da su djeca s imaginarnim prijateljima bolja u komunikaciji, te bolje razumiju socijalnu interakciju. Imaginarni prijatelji nestaju oko polaska u školu. "To još uvijek ne znači da ih djeca više neće imati, ali mogla bi se s njima manje igrati, a potom će s vremenom imaginarni prijatelji nestati".

Istraživanja u SAD-u pokazala su i da se djecu može naučiti kako se maštom boriti protiv bolova u trbuhu. To im omogućava relaksacijski CD koji od njih traži da zamišljaju kako, primjerice, lebde na oblaku, prenosi BBC. Prema procjenama, čak jedno od petero djece često pati od bolova u trbuhu.

U istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics djeca su sudjelovala u 20-minutnoj terapiji vođene mašte - tehnike koja potiče osobu da zamišlja situacije koje će ublažiti određenu nelagodu. U istraživanju je sudjelovalo 30 djece u dobi od 6 do 15 godina. Polovina je liječena novom terapijom osam tjedana, a polovina standardnim načinom liječenja.

Čak 73,3 posto djece koja su liječena terapijom CD-om reklo je da je njihova bol smanjena barem za 50 posto do kraja tretmana, za razliku od 26,7 posto djece koja su liječena normalnom terapijom. Kod dvije trećine djece poboljšanja su bila vidljiva i nakon šest mjeseci. Nije još posve jasno kako tretman djeluje, no studije su pokazale da je to djelomično zato što smanjuje nervozu. Neki znanstvenici misle da tehnike hipnoze smanjuju hipersenzibilnost u situacijama kao što je iritantna bol u trbuhu.

http://vijesti.gorila.hr
Evidentirano
mlana

« Odgovor #7 na: Lipanj 03, 2011, 22:31:22 »
OdgovorOdgovor

Lela, jako zanimljiv tekst.

Nama su tete u fazi Laninog zamišljenog ponija često govorile kako će ona biti jako kreativna i stvarno, tako i je.
Očito je "poni" bio prvi znak njene kreativnosti, ljubavi prema glumi i umjetnosti.
Evidentirano

Lana, 7.9.2000.
Lovro, 25.4.2006.
zomato
Super moderator
*

moje najdraže

« Odgovor #8 na: Rujan 10, 2011, 07:19:53 »
OdgovorOdgovor

moja Eva  sve više i više priča sama sa sobom, priča priče, "čita", pa s "nekim" razgovara,
baš joj mašta radi  
« Zadnja izmjena: Rujan 10, 2011, 07:20:46 do zomato » Evidentirano

Don't dream your life, live your dreams!
Ijena
Administrator

« Odgovor #9 na: Veljača 15, 2012, 09:21:41 »
OdgovorOdgovor

Kad se zaigra s igračkama mašta je u punom pogonu, neka su to stvarne situacije, a nekad izmisli priču i igra uloge.
Evidentirano

The day
I will stop loving you
Is the day
When I close my
Eyes forever...

Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP "Veliki osmijeh" | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Minted Theme By Wdm2005 © 2008
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.161 sekundi uz 35 upita. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)