Forum   Pomoć Prijava Registracija  
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: PORTAL

Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Analiza sijemena ili spermiogram  (Posjeta: 884 puta)
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
Karlova mama
Ovisnik o pisanju

« na: Studeni 29, 2007, 00:47:22 »
OdgovorOdgovor

Ovo je jedna od prvih pretraga kojima se pristupa kad je u pitanju ljecenje neplodnosti.
Smatra se da je kod otprilike jedne trečine neplodnih parova
nemogučnost začeća uzrokovana nekim problemom sa sjemenom. Analizom sjemena mogu se dobiti brojne informacije:
-Količina sjemena koja se izbacuje u jednoj ejakulaciji.
-Vrijeme likvefakcije, odnosno vrijeme koje je potrebno da plazma u sjemenoj tekučini prijeđe u tekuće stanje nakon zgrušavanja koje nastupa neposredno nakon ejakulacije. Normalno je za taj proces potrebno oko 20 minuta.
-Broj spermija u jednom mililitru sjemena jedne ejakulacije.
-Morfologija spermija, odnosno građa i postotak normalno oblikovanih spermija.
-Pokretljivost spermija, koji moraju imati sposobnost plivanja prema naprijed, kako bi mogli stići do jajne stanice i oploditi je.
pH vrijednost, to jest kiselost (nizak pH) ili lužnatost (visoki pH) sjemena.
-Broj bijelih krvnih stanica koje normalno nisu prisutne u sjemenu.
-Razina fruktoze u sjemenu koja spermijima osigurava energiju.
Sve ove informacije mogu se dobiti analizom jednog uzorka sjemena.
Kako se pripremiti za analizu sjemena

Preporučljivo je dva do sedam dana prije analize sjemena suzdržati se od seksualnih aktivnosti koje rezultiraju ejakulacijom, što će osigurati največi broj spermija u ejakulatu i povečati pouzdanost rezultata testa. Poželjno je, ukoliko je moguče, seksualnu aktivnost ne izbjegavati dulje od jedan do dva tjedna prije provođenja testa, zbog toga što dugo razdoblje seksualne neaktivnosti može dovesti do slabije pokretljivosti spermija. Također, trebalo bi izbjegavati konzumiranje alkohola najmanje jedan dan prije izvođenja testa.

Kako se uzima uzorak sjemena

U svrhu provođenja analize potrebno je dati uzorak sjemena, obično ejakulacijom u čistu posudicu za uzimanje uzorka, što se može napraviti u posebnoj prostoriji ili kupaonici u liječnićkoj ordinaciji ili na klinici. U slu?aju da je mjesto stanovanja blizu lijenićke ordinacije, moguče je i uzimanje uzorka kod kuće, npr. za vrijeme spolnog odnosa

-Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka je masturbacija, te usmjeravanje ejakulata u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
-Uzorak sjemena moguče je uzeti i za vrijeme spolnog odnosa, prekidanjem odnosa prije ejakulacije (prekinuti odnos ili coitus interruptus), te ejakuliranjem u čistu posudicu za uzimanje uzorka.
-Još jedan način uzimanja uzorka sjemena za vrijeme spolnog odnosa je uz pomoč kondoma. U slučaju uporabe uobičajenih kondoma, potrebno ih je prije uporabe temeljito oprati i ukloniti sve tragove praha ili lubrikanta koji bi mogli uništiti spermije. Od liječnika je moguče dobiti poseban kondom koji ne sadrži sredstva za uništavanje spermija (spermicidna sredstva). Nakon ejakulacije potrebno je pažljivo skinuti kondom, njegov otvoreni kraj zavezati u čvor, te ga staviti u posudicu koja se može zatvoriti, za slučaj da kondom curi ili pukne.

Prije uzimanja uzorka sjemena kod kuće, preporučljivo je od liječnika zatražiti savjet i upute o rukovanju uzorkom.

Rezultati
Rezultati analize sjemena obično su gotovi sljedeći dan

Tablica normalnih i abnormalnih vrijednosti analize sjemena
http://www.plivazdravlje.hr/?section=home&cat=_&id=3730&show=1
« Zadnja izmjena: Veljača 06, 2008, 13:54:17 do MonaLissa » Evidentirano
O73
Početnik u pisanju
*

« Odgovor #1 na: Ožujak 01, 2011, 20:13:04 »
OdgovorOdgovor

Poštovani, pišem prvi put na vašem forumu i možda ovo nije prava tema, ali imam jedan problem za koji tražim neki suvisli odgovor. Tiče se plodnosti muškarca. Nakon dva spermiograma, može se reći da je nalaz uredan što se tiče kvalitete, dok je kvantiteta upitna zbog dijegnosticiranih hipoplastičnih sjemenih vrećica-kesica. Liječnik kaže da mogu imati djecu, međutim nije me uvjerio, budući je spominjao mogućnost umjetne oplodnje i slično. Konkretno, zanima me ima li tko od vas sličnih iskustva, saznanja ili možda zna nešto više o tome.  Najviše bi me razveselilo odgovor da je netko, s sličnim problemom usipo dobiti djete bez medicinske pomoći. Puno vam hvala.
Evidentirano
yo_mamma
Sve vezano za ljubav i sex
Diplomirani ovisnik o pisanju

« Odgovor #2 na: Ožujak 01, 2011, 20:33:45 »
OdgovorOdgovor

Iskreno se nadam da ces uspjeti imati djecu,mozda bi trebalo potraziti jos koje misljenje nekog drugog doktora!Nisam ni cula ni imala slicnih iskustava ali mozda ce ti netko uspjeti pomoci  drzim fige
Evidentirano

Moja mala djevojčica puna je velikih želja......

Zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovara svima.
Josipaorama
Super moderator
*

« Odgovor #3 na: Ožujak 02, 2011, 21:29:39 »
OdgovorOdgovor

Tvoja dijagnoza je hypospermia ako sam dobro skužila 
Ja bi ti preporučila da piješ što više tekućine tj. bar 2 litre vode dnevno. I da posjetiš urologa ako već nisi 
Imam prijatelja koji ima isti takav problem  I nije nerješivo 
I mogao bi nam se predstaviti na pdf-u da ti zaželimo dobrodošlicu. 
Evidentirano
Ijena
Administrator

« Odgovor #4 na: Ožujak 03, 2011, 09:12:30 »
OdgovorOdgovor

Ta dijagnoza nije velika prepreka za uspješno iznesenu trudnoću i porod  Slušaš li savjete liječnika (urologa) i ako se opustite ti i tvoja žena, sigurna sam da ćete uspjeti 
Evidentirano

The day
I will stop loving you
Is the day
When I close my
Eyes forever...

O73
Početnik u pisanju
*

« Odgovor #5 na: Ožujak 10, 2011, 06:23:03 »
OdgovorOdgovor

Prvo hvala na odgovoru. Da samo dodam i dopunim svoje prvotno pitanje.
Naravno, bio sam dva puta kod endrologa, koji me je dodatno poslao na obradu kod
urologa. Da sada ne prepisujem cijeli nalaz i dijagnozu, ali zaključak je sljedeći:
1. hypospermia, normozospermia,
2. hyposperemia (hypoplasio v.seminales), asthenozoospermia,

odradio i nalaze štitnjače, brisove i krvi, koji su ok....
sljedeći odlazak kod specijaliste je za nešto manje od mjesec dana..

Ovo s povećanjme unosa tekućine do 2 l vode dnevno, je li provjerena stvar odnosno
taj prijatelj s sličnim problemom, ima li uspjeha kod začeća. Što se tiče opuštanja, supruga
i ja, ne pokušavamo dugo, tako da sve što pišem može i ne mora biti problem.
pozdrav
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP "Veliki osmijeh" | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Minted Theme By Wdm2005 © 2008
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.119 sekundi uz 32 upita. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)