neli
Počasni član
Diplomirani ovisnik o pisanju
mamine ljubavi....
|
 |
« na: Rujan 07, 2008, 23:19:45 » |
Odgovor
|
Baby blues, nije kako mnogi misle isto što i postporođajna depresija. To je stanje majke koje se javlja 2-5 dana nakon poroda, i traje naviše do mjesec dana. Doživljava ga 80-90% žena, a veliki utjecaj na ovo stanje osim stresa od poroda, imaju i neispavanost, umor, hormoni koji se luče tokom i nakon poroda, bol, mastitis, ili jednostavno strah od majčinstva i brige za bebu (hoću li ja to moći, hoću li znati itd...) Baby blues možete prepoznati po neizmjernoj tuzi, osjećaju usamljenosti, ranjivosti, plaču, manjku energije, zbunjenosti i naglim promjenama raspoloženja. Velik broj žena osjeća da je beba prevelika odgovornost za njih, možda su uvjerene da ih nitko ne voli ili jednostavno tuguju za svojom "izgubljenom slobodom". Svi ovi simptomi su jače naglašeni kod žena koje su rodile carskim rezom, ili koje same odgajaju svoje dijete. Dokazano je da majke koje svoje dijete poslje poroda mogu držati pored sebe u sobi, manje pate od baby bluesa, jer svoje dijete mogu češće vidjeti, za razliku od majki koje bebe vide samo nekoliko puta na dan. Isto tako, smanjena mogućnost da se javi baby blues je kod žena koje su svoje dijete dojile neposredno nakon pooroda, a ne tek nakon nekoliko sati.
Baby blues će proći sam od sebe, bez uzimanja antidepresiva, a potrebno je samo nekoliko dana odmora, malo sna i podrške ostalih ukućana i članova obitelji.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #2 na: Listopad 27, 2008, 20:17:08 » |
Odgovor
|
većina žena ima...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #3 na: Listopad 27, 2008, 20:36:07 » |
Odgovor
|
Pa s obzirom da sam rodila carsim i praktički od prvog dana odgajam dijete sama, nisam imama nikakav baby blues...  Bilo je onih faza jel dijete jede dovoljno, imam li ja mlijeka i sl., ali osim toga sve je bilo ok.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
The day I will stop loving you Is the day When I close my Eyes forever... 
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #4 na: Listopad 27, 2008, 20:43:48 » |
Odgovor
|
blago tebi... grozan osjećaj 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #5 na: Listopad 27, 2008, 20:46:24 » |
Odgovor
|
Priznajem da sam se bojala da će me uloviti...ipak mi se život okrenuo za 360 stupnjeva, nije mi bilo lako od prvog dana trudnoće, ali nekako sam preskočila tu fazu... blago tebi... grozan osjećaj  Sigurna sam da je grozno proživljavati takvo što...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #6 na: Listopad 28, 2008, 15:09:42 » |
Odgovor
|
Ajme, ja sam to imala. Katastrofa  aaff , prvih mjesec dana sam plakala non-stop bez prestanka 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
nunchica
|
 |
« Odgovor #8 na: Listopad 29, 2008, 07:51:50 » |
Odgovor
|
Nisam baš imala sve simptome ali neki su bili prisutni Bila sam strašno osjetljiva,ma i inače sam takva, ali tada sam plakala na sve živo,lijepo i ružno  ,mm me strašno nervirao, šta god da je napravio nije bilo dobro 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
lena_p
|
 |
« Odgovor #9 na: Veljača 10, 2009, 17:02:11 » |
Odgovor
|
ni ja nisam imala sve simptome ali rasplakala bi se u sekundi na glupost ali brzo je prošlo
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meggi
|
 |
« Odgovor #12 na: Veljača 10, 2009, 20:50:19 » |
Odgovor
|
Baby blues, nije kako mnogi misle isto što i postporođajna depresija. To je stanje majke koje se javlja 2-5 dana nakon poroda, i traje naviše do mjesec dana. Doživljava ga 80-90% žena, a veliki utjecaj na ovo stanje osim stresa od poroda, imaju i neispavanost, umor, hormoni koji se luče tokom i nakon poroda, bol, mastitis, ili jednostavno strah od majčinstva i brige za bebu (hoću li ja to moći, hoću li znati itd...) Baby blues možete prepoznati po neizmjernoj tuzi, osjećaju usamljenosti, ranjivosti, plaču, manjku energije, zbunjenosti i naglim promjenama raspoloženja. Velik broj žena osjeća da je beba prevelika odgovornost za njih, možda su uvjerene da ih nitko ne voli ili jednostavno tuguju za svojom "izgubljenom slobodom". Svi ovi simptomi su jače naglašeni kod žena koje su rodile carskim rezom, ili koje same odgajaju svoje dijete. Dokazano je da majke koje svoje dijete poslje poroda mogu držati pored sebe u sobi, manje pate od baby bluesa, jer svoje dijete mogu češće vidjeti, za razliku od majki koje bebe vide samo nekoliko puta na dan. Isto tako, smanjena mogućnost da se javi baby blues je kod žena koje su svoje dijete dojile neposredno nakon pooroda, a ne tek nakon nekoliko sati.
Baby blues će proći sam od sebe, bez uzimanja antidepresiva, a potrebno je samo nekoliko dana odmora, malo sna i podrške ostalih ukućana i članova obitelji.
 ali nebi se slozila sa tobom da nije isto.u psiholoskom opisu baby blues i postporodajna depresija je jedno te isto.isti termin 2 razl naziva.(samo sto u biti pod b.b smatraju kratko stanje,a postp.d,stanje koje traje duze vrijeme,ali potjece od iste izvedenice) inace sam sklona depresijama i anksioznim stanjima,i bilo me toga jako strah,jer sam mislila da ce me dohvatit.ali nista nikakve promjene,nikakvi strahovi,sve u granicama normale,iako sam 2x rodila carski
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
christy
|
 |
« Odgovor #13 na: Veljača 10, 2009, 21:27:26 » |
Odgovor
|
 .... o da , da... kad se samo sjetim  .... "Baby blues možete prepoznati po neizmjernoj tuzi, osjećaju usamljenosti, ranjivosti, plaču, manjku energije, zbunjenosti i naglim promjenama raspoloženja. Velik broj žena osjeća da je beba prevelika odgovornost za njih, možda su uvjerene da ih nitko ne voli ili jednostavno tuguju za svojom "izgubljenom slobodom". .... sve me je ovo držalo.... ... još uvijek me tu i tamo uhvati ali ne u tolikoj mjeri  ..smatram da je najvažnija podrška ukućana a ja to nisam imala pa mi je bilo još i teže... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
tko rano rani cijeli dan je pospan... 
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #14 na: Veljača 10, 2009, 21:30:08 » |
Odgovor
|
 ali nebi se slozila sa tobom da nije isto.u psiholoskom opisu baby blues i postporodajna depresija je jedno te isto.isti termin 2 razl naziva.(samo sto u biti pod b.b smatraju kratko stanje,a postp.d,stanje koje traje duze vrijeme,ali potjece od iste izvedenice) inace sam sklona depresijama i anksioznim stanjima,i bilo me toga jako strah,jer sam mislila da ce me dohvatit.ali nista nikakve promjene,nikakvi strahovi,sve u granicama normale,iako sam 2x rodila carski meggi, ovo je iz stručne literature
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Meggi
|
 |
« Odgovor #15 na: Veljača 11, 2009, 08:47:04 » |
Odgovor
|
onda ocigledno postoje 2 razlicite strucne literature.jucer sam svrljala po internetu da nebi krivo napisala i u jednom postu sam nasla da je to isto.a sad tko je u pravu ne znam?(samo kao sto sam napisala baby blues je za kratku depr,a postp.je za duzu)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
unicorn
|
 |
« Odgovor #16 na: Veljača 11, 2009, 08:54:01 » |
Odgovor
|
Koliko ja znam i koliko sam se bila informirala kad sam zapala u baby blues mislim da je razlika samo u tome što je baby blues kratkotrajan i lakšeg oblika, i prođe uz pomoć nečije podrške i tako, dok prava postp. depresija traje dugo, potrebna je stručna pomoć i događa se da majci počnu padati crne misli na pamet uz sve ostalo pa je nužno čim prije liječiti... tako nešto 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
nunchica
|
 |
« Odgovor #17 na: Veljača 11, 2009, 09:01:47 » |
Odgovor
|
Upravo je tako Unicorn  ali baby blues i postporođajna depresija nikako nisu jedno te isto  Baby b se javlja gotovo kod svake rodilje ali brzo prolazi,potrebno je svega par dana odmora i podrška obitelji a postporođajna depresija je bolest i mora se lječiti,potrebna je psihoterapija možda čak i anidepresivi da bi se žena izlječila, znači nikako nije jedno te isto 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #19 na: Veljača 11, 2009, 17:56:11 » |
Odgovor
|
Upravo je tako Unicorn  ali baby blues i postporođajna depresija nikako nisu jedno te isto  Baby b se javlja gotovo kod svake rodilje ali brzo prolazi,potrebno je svega par dana odmora i podrška obitelji a postporođajna depresija je bolest i mora se lječiti,potrebna je psihoterapija možda čak i anidepresivi da bi se žena izlječila, znači nikako nije jedno te isto  upravo tako  bome i ja sam bila u tom baby bluesu   i ja sam, većina nas je... grozno
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
crazy-daisy
Maher u pisanju

mama ima surisu svoju,malu igračkicu...
|
 |
« Odgovor #20 na: Veljača 20, 2009, 09:38:33 » |
Odgovor
|
evo i mene blueserice  ...sve simptome sam imala (neke još uvijek),jedino što sad ne plačem nekontrolirano non-stop nego si dam oduška pod tušem jer mi bed da me moji vide pa se brinu zbog toga,a ovako imam osjećaj kontrole nad tim i nemam povoda za gratis plačkima  . ne dramim oko toga-isplači se,sinko i vozi dalje 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zomato
Super moderator
moje najdraže
|
 |
« Odgovor #21 na: Veljača 20, 2009, 09:42:00 » |
Odgovor
|
evo i mene blueserice  ...sve simptome sam imala (neke još uvijek),jedino što sad ne plačem nekontrolirano non-stop nego si dam oduška pod tušem jer mi bed da me moji vide pa se brinu zbog toga,a ovako imam osjećaj kontrole nad tim i nemam povoda za gratis plačkima  . ne dramim oko toga-isplači se,sinko i vozi dalje  nevjerovatno!!! i ja sam pod tušem plakala jer nisam htjela da se moji opterećuju još više! proći će  uskoro će proći baš svi simptomi, vjeruj mi!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
 Don't dream your life, live your dreams!
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #22 na: Veljača 20, 2009, 09:42:35 » |
Odgovor
|
675 glavno da ti znaš da je to faza i da će proći  Nadam se brzo! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
crazy-daisy
Maher u pisanju

|
 |
« Odgovor #23 na: Veljača 20, 2009, 20:53:35 » |
Odgovor
|
krasne ste, puce  . evo danas nam dragi nije dao puse kad je odlazio na kavu i malo mi falilo da dušu isplačem, al sam odlučila da mi to nije dovoljno dobar razlog i bum čekal nekaj veće pa makar danas ne ispunila kvotu 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #24 na: Veljača 20, 2009, 21:08:00 » |
Odgovor
|
a joj  , svaki tvoj post me nasmije  ... znam da ti je teško, al kad tako smiješno pišeš... bitno da ti znaš da je to samo kratkotrajno i da će proći, a ako ti se plače-plači, šta te briga... ako češ si tako olakšati, samo naprijed... ko šljivi druge ljude, i da li je razlog opravdan il ne-samo naprijed, bit će ti lakše
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
crazy-daisy
Maher u pisanju

|
 |
« Odgovor #25 na: Veljača 20, 2009, 21:24:05 » |
Odgovor
|
ma znaš kaj? kol'ko mi je bed, tol'ko sam i sama sebi smješna pa se radije sprdam s tim nego da pridajem više pažnje no što je nužno. plus kaj sam control freak pa samoj sebi mašem prstom  . i drago mie je da se nasmiješ. meni i/ili samnom, svejedno je 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #26 na: Veljača 20, 2009, 23:20:45 » |
Odgovor
|
ma i tebi i s tobom.... neka si ti nama vesela, samo se ispuši kad treba.... ako nigdje drugdje , ovdje možeš
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #27 na: Ožujak 03, 2009, 19:39:21 » |
Odgovor
|
više bih rekla da je to baby blues.... većinas žena se tako osjeća nakon oroda, i to je normalno, i brzo prođe... za razliku od depresije koja traje dugo, i nemože se tako lako izlječiti
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
neli
Počasni član
mamine ljubavi....
|
 |
« Odgovor #28 na: Ožujak 03, 2009, 19:43:13 » |
Odgovor
|
 bitno da je tebi dobro i da je to prošlo.... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|