Na unin prijedlog, stavljam ovdje recept po kom sam ja ovih dana radila krafne
Najjednostavniji mogući, a doza je taman koliko nam je trebalo da ih slistimo u dva dana (mrzim one internetske recepte za krafne s količinom sastojaka za nahraniti pola kvarta

)
BERLINSKE KRAFNESastojci (za cca 20 krafni):
500 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 instant-kvasac (ja koristila DIGO)
60 g šećera
2 vrećice vanilin-šećera
60 g maslaca
175 ml mlijeka
2 jaja
2 žlice ruma
naribana koprica 1 limuna (ja sam umjesto toga koristila 2 vrećice Dr. Oetker Zitronenschale -
SLIKA )
1 l ulja
1 mala teglica marmelade po izboru
šećer u prahu
Brašno posolite i prosijte u zdjelu za miksanje pa pomiješajte sa šećerom, vanilin-šećerom i kvascem
U brašnu napravite udubinu pa u nju ulijte mlijeko, dodajte na listiće narezan omekšali maslac, jaja, limunovu koricu i rum.
Zamijesite glatko tijesto pa ga tucite kuhačom ili umjesto toga, miksajte mikserom s onim spiralama za tijesto (tak sam ja) dok se ne počne odvajati od stijenke posude.
Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto, zaštićeno od propuha. Ostavite da se diže sat vremena.
(ja sam kuhinjsku krpu presavinula više puta, stavila na radijator i na krpu zdjelu s tijestom - ispalo je sjajno

)
Radnu plohu posipajte brašnom, na nju pažljivo istresite tijesto.
E sad, imate tri opcije kako napraviti krafne:
Verzija 1:
Pažljivo razvucite tijesto na ½ cm debljine. Kalupom ili čašom izrežite paran broj krugova.
Na pola krugova stavite po žličicu marmelade pa poklopite preostalim krugovima i čvrsto stisnite rubove (ili manjim kalupom izrežite manju krafnu od one "prve").
Verzija 2:
Razvucite tijesto na cca 1 cm debljine, kalupom ili čašom izrežite krugove, a marmeladom ćete ih puniti uz pomoć štrcaljke, kad budu pečene.
Verzija 3Podijelite tijesto na dva dijela, od svakog napravite veliki valjak. Svaki valjak razrežite (rubom tanjura) na 10 dijelova te od komadića tijesta oblikujte loptice koje odložite na pobrašnjenu krpu i svaku malo spljoštite.
Ja sam koristila verziju 3

Oblikovane krafne pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih da se dižu pola sata.
Zagrijte ulje u loncu - mora ga biti toliko da krafne mogu plivati - na visoku temperaturu, pa zatim smanjite za jedan stupanj. Provjerite je li dovoljno zagrijano - kuhaču uronite u njega i ako se oko nje stvaraju mjehurići, možete početi pržiti.
Stavljajte po 4-5 krafni (ovisi koliko su velike) u lonac i to tako da najprije u ulje uronite stranu koja je tijekom dizanja bila gore.
Poklopite lonac i pržite cca 2 minute. Najbolje ako imate prozirni poklopac, pa čim vidite da su se odozdo zarumenile, okrenite ih i zatim pržite otklopljene još cca 2 minute.
Kada su gotove, vadite ih šupljikavom žlicom na više slojeva kuhinjskih papirnatih ubrusa, da se ocijedi masnoća.
Ako ih niste punili prije pečenja, onda ih sad punite: marmeladu izradite žličicom (da bude kao kašica, a ne kao žele), stavite ju u štrcaljku s nastavkom za punjenje krafni, svaku krafnu upiknete sa strane i napunite marmeladom.
Zatim napunjene odložite na pladanj, pospite ih obilno šećerom u prahu i poslužite što prije.
Evo i
SLIKICA mojih ovogodišnjih krafni