Forum   Pomoć Prijava Registracija  
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: PORTAL

Str: 1 [2]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Krafne, buhtle..slatka dizana tijesta  (Posjeta: 3797 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
kika
Moderator
Diplomirani ovisnik o pisanju

« Odgovor #30 na: Travanj 08, 2011, 14:13:46 »
OdgovorOdgovor

Makovnjaca

za tijesto:
400 g brasna
2 jaja
80 g margarina
80 g secera
2 dl mlijeka
1 vrecica suhog kvasca ili kockica svjezeg
naribana limunova korica
mrvicu soli
1 vanil secer

za nadjev:
150g mljevenog maka
120 g secera
80 g grozdjica
2 zlice meda
1 dl mlijeka
1 vanil secer-vrecica
pola zlicice cimeta
naribana limunova korica
U toplo mlijeko umijesati kvasac i kratko ostaviti da zapjeni i umijesati u brasno, dodati rastopljeni margarin, secer, jaja, sol, limunovu koru i umijesimo mekano tijesto.Stavimo ga na toplo mjesto da se digne i udvostruci.
Za to vrijeme pravimo nadjev; mljeveni mak kratko prokuhati s mlijekom a zatim dodati preostale sastojke i ostaviti da se malo prohladi.
Dignuto tijesto valjkom razvucemo na debljinu cca 6 mm. Namazemo ga ohladjenim nadjevom i savijemo u savijacu, koju zatim stavimo na namazan lim i pustimo da se dize oko pola sata.Pecemo u pecnici zagrijanoj na 200 C oko 1 sat. Pecenu savijacu namazemo rastopljenim maslacem i pospemo vanil secerom ili secerom u prahu po zelji.

Evidentirano
Dani
Moderator

« Odgovor #31 na: Studeni 14, 2011, 14:39:49 »
OdgovorOdgovor

ja juče pravila svoje prve krafne, i ne one od dr Oetkera !!!!!!!!!!!!!!!!!
(onima je prošao rok u međuvremenu  Roll Eyes )
i super su mi ispale 
Evidentirano
marina budimir

« Odgovor #32 na: Studeni 15, 2011, 20:51:57 »
OdgovorOdgovor

super Dani 
ja ih još nikad nisam pravila, i baš bi mogla probat koji dan 
Evidentirano
kika
Moderator

« Odgovor #33 na: Prosinac 01, 2011, 16:40:00 »
OdgovorOdgovor

Poderane gace

1 kg glatkog brasna
2 vrecice suhog kvasca
3 zlicice secera
1 zlicica soli
6 dl toplog mlijeka
1 dl ulja
1 jaje
Pomijesati u vecoj posudi brasno, sol, secer i kvasac, razbiti u sredinu 1 jaje. Polako ulijevati toplo mlijeko i ulje te rukama umijesiti mekano dizano tijesto. Ostaviti ga pokriveno da 1/2 sata.Na radnoj plohi posutoj brasnom razvaljati tijesto na debljinu od 1/2 cm, rezati pravokutnike i u sredini svakog nozem napraviti zarez. Odlagati izrezane lepinjice na pladanj, prekriti ih krpom i pustiti da odstoje na toplom jos nekih 20-30 min.Zagrijati vecu kolicinu ulja pa prziti lepinjice s jedne i s druge strane dok ne porumene. Odlagati ih na papirnu salvetu kako bi se upio visak masnoce.Posuti secerom u prahu ili namazati marmeladom, nutellom i sl.
Evidentirano
Dani
Moderator

« Odgovor #34 na: Veljača 01, 2012, 10:54:14 »
OdgovorOdgovor

ja juče pravila svoje prve krafne, i ne one od dr Oetkera !!!!!!!!!!!!!!!!!
(onima je prošao rok u međuvremenu  Roll Eyes )
i super su mi ispale 

još da mi je znat po kojem sam ih receptu pravila 
obožavam krafne  -slin-
Evidentirano
krezumica
Pozitivno negativan lik

It's been a baaad kitty ...

« Odgovor #35 na: Veljača 23, 2012, 14:09:09 »
OdgovorOdgovor

Na unin prijedlog, stavljam ovdje recept po kom sam ja ovih dana radila krafne

Najjednostavniji mogući, a doza je taman koliko nam je trebalo da ih slistimo u dva dana (mrzim one internetske recepte za krafne s količinom sastojaka za nahraniti pola kvarta )

BERLINSKE KRAFNE

Sastojci (za cca 20 krafni):

500 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 instant-kvasac (ja koristila DIGO)
60 g šećera
2 vrećice vanilin-šećera
60 g maslaca
175 ml mlijeka
2 jaja
2 žlice ruma
naribana koprica 1 limuna (ja sam umjesto toga koristila 2 vrećice Dr. Oetker Zitronenschale - SLIKA )

1 l ulja
1 mala teglica marmelade po izboru
šećer u prahu

Brašno posolite i prosijte u zdjelu za miksanje pa pomiješajte sa šećerom, vanilin-šećerom i kvascem
U brašnu napravite udubinu pa u nju ulijte mlijeko, dodajte na listiće narezan omekšali maslac, jaja, limunovu koricu i rum.   
Zamijesite glatko tijesto pa ga tucite kuhačom ili umjesto toga, miksajte mikserom s onim spiralama za tijesto (tak sam ja) dok se ne počne odvajati od stijenke posude.
Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto, zaštićeno od propuha. Ostavite da se diže sat vremena.
(ja sam kuhinjsku krpu presavinula više puta, stavila na radijator i na krpu zdjelu s tijestom - ispalo je sjajno l,o,ve )

Radnu plohu posipajte brašnom, na nju pažljivo istresite tijesto.

E sad, imate tri opcije kako napraviti krafne:

Verzija 1:
Pažljivo razvucite tijesto na ½ cm debljine. Kalupom ili čašom izrežite paran broj krugova.   
Na pola krugova stavite po žličicu marmelade pa poklopite preostalim krugovima i čvrsto stisnite rubove (ili manjim kalupom izrežite manju krafnu od one "prve").

Verzija 2:
Razvucite tijesto na cca 1 cm debljine, kalupom ili čašom izrežite krugove, a marmeladom ćete ih puniti uz pomoć štrcaljke, kad budu pečene.

Verzija 3
Podijelite tijesto na dva dijela, od svakog napravite veliki valjak. Svaki valjak razrežite (rubom tanjura) na 10 dijelova te od komadića tijesta oblikujte loptice koje odložite na pobrašnjenu krpu i svaku malo spljoštite.

Ja sam koristila verziju 3 

Oblikovane krafne pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih da se dižu pola sata.

Zagrijte ulje u loncu - mora ga biti toliko da krafne mogu plivati - na visoku temperaturu, pa zatim smanjite za jedan stupanj. Provjerite je li dovoljno zagrijano - kuhaču uronite u njega i ako se oko nje stvaraju mjehurići, možete početi pržiti.

Stavljajte po 4-5 krafni (ovisi koliko su velike) u lonac i to tako da najprije u ulje uronite stranu koja je tijekom dizanja bila gore.
Poklopite lonac i pržite cca 2 minute. Najbolje ako imate prozirni poklopac, pa čim vidite da su se odozdo zarumenile, okrenite ih i zatim pržite otklopljene još cca 2 minute.

Kada su gotove, vadite ih šupljikavom žlicom na više slojeva kuhinjskih papirnatih ubrusa, da se ocijedi masnoća.
Ako ih niste punili prije pečenja, onda ih sad punite: marmeladu izradite žličicom (da bude kao kašica, a ne kao žele), stavite ju u štrcaljku s nastavkom za punjenje krafni, svaku krafnu upiknete sa strane i napunite marmeladom.
Zatim napunjene odložite na pladanj, pospite ih obilno šećerom u prahu i poslužite što prije.

Evo i SLIKICA mojih ovogodišnjih krafni  -slin-

Evidentirano

Franjo 27.09.2007.
Tomislav 17.09.2010.
unicorn

« Odgovor #36 na: Veljača 23, 2012, 14:49:15 »
OdgovorOdgovor

tnx, baš ću ih isprobati  kikica
Evidentirano

spašena
Povjerite se

Bozji dar

« Odgovor #37 na: Veljača 23, 2012, 16:25:43 »
OdgovorOdgovor

krezo, izgledaju savrseeno, dajes mi vjeru inadu da ih i ja idem raditi,...
Evidentirano
mlana

« Odgovor #38 na: Veljača 23, 2012, 17:14:53 »
OdgovorOdgovor

Krezo super izgledaju krafne, a vjerujem i da su odličnog okusa .
Evidentirano

Lana, 7.9.2000.
Lovro, 25.4.2006.
krezumica
Pozitivno negativan lik

« Odgovor #39 na: Veljača 23, 2012, 20:55:35 »
OdgovorOdgovor

Narode, i ja sam sama mislila da su te krafne ne znam kakva umjetnost, jer recimo mojoj mami i baki domaće krafne nikad nisu ovak ispale, pa sam ja godinama mislila da to mogu izvest samo profićke .

A ove ... ama ne da su bile fine l,o,ve , nego su se topile u ustima, a bile su mekane i rahle ko one kifle s nekadašnje 80'-ies reklame za Digo kvasac, ak se tko sjeća .

Ja sam u šoku već dva dana zbog njih SCK23  .
Najprije je svekrva pitala za recept i rekla da će i ona ubuduće tako raditi krafne (kao loptice), a onda je danas moj ekstra-kritični svekar pet minuta hvalio moje krafne, rekavši da su "izuzetne" i "fantazija"   te kako se nije nadao da će se ove godine tako nauživati domaćih krafni ...

SCK23 ...
A ja zbunjena , reko, pa krafne ko krafne, ono, big deal ...

Sve u svemu, ovo gore kaj sam ja napisala vam je provjeren isproban recept i toplo preporučam
Evidentirano

Franjo 27.09.2007.
Tomislav 17.09.2010.
*Kora*
Maher u pisanju

« Odgovor #40 na: Veljača 23, 2012, 20:57:49 »
OdgovorOdgovor

Bravo krezumice svaka ti čast 
Evidentirano

krezumica
Pozitivno negativan lik

« Odgovor #41 na: Veljača 24, 2012, 09:20:01 »
OdgovorOdgovor

Hvala, cure kikica
Evidentirano

Franjo 27.09.2007.
Tomislav 17.09.2010.
spašena
Povjerite se

Bozji dar

« Odgovor #42 na: Veljača 24, 2012, 09:21:39 »
OdgovorOdgovor

mi ih radimou ponedjeljak, e e koliko mogu stajati one , divne su ,
Evidentirano
krezumica
Pozitivno negativan lik

« Odgovor #43 na: Veljača 24, 2012, 09:35:09 »
OdgovorOdgovor

Pa gle, drugi dan su ti još OK, al nisu tak fine ko prvi, a trećeg dana su ti već pretvrde.

Znam jer je meni treći dan ostala još jedna krafnica bez punjenja kaj sam čuvala za Franju (čistunac neće pekmez u krafni, da mu se ne cijedi niz bradu Roll Eyes ) i kad ju je probao, rekao je "neću, ova mi je pretvrda" Roll Eyes (pa je morao čekati dok sam ispekla drugu rundu ).

Zato sam sretna kaj sam našla ovaj recept - svi ostali su od kilu brašna pa naviše (za cca 50 krafni) - jer ovih 20 krafni smo nas petero (svekiji, šogorica, Franjo i ja - MM ne jede kolače, naravno Roll Eyes ) slistili u dva dana .
Evidentirano

Franjo 27.09.2007.
Tomislav 17.09.2010.
Dani
Moderator

« Odgovor #44 na: Veljača 24, 2012, 09:36:15 »
OdgovorOdgovor

ja sam isto bila na oprezu, jer sam prvi put radila p receptu za pakiranja brašna,
pa sam prepolovila mjere 
Evidentirano
 Str: 1 [2]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP "Veliki osmijeh" | Powered by SMF 1.1.16. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.
Minted Theme By Wdm2005 © 2008
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.17 sekundi uz 42 upita. (Pretty URLs adds 0.016s, 2q)