Josipaorama
Super moderator
Diplomirani ovisnik o pisanju
|
 |
« na: Lipanj 30, 2011, 10:40:39 » |
Odgovor
|
Swaddling je stara metoda zamatanja bebe u dekicu. http://sharonburnston.com/baby_linen/swaddle_theforeheadcloth.jpghttp://www.babyfirstyear.org/wp-content/uploads/babyswaddling.jpg Meni je uvijek bilo nekako žao vidjeti bebe onako jako zamotene, imala sam osjećaj da im se na taj način ograničava sloboda kretanja i da su sputane.  U nekim bolnicama se još uvijek bebe po rođenju tako zamataju, i mnogi smatraju da iako se ta metoda čini čudnom i zastarjelom da ustvari bebe vole biti zamotane jer se na taj način osječaju udobnije i sigurnije.  Mnogi roditelji tvrde da im bebe puno bolje spavaju i rješavaju probleme s grčićima koristeći swaddling, te nastavljaju zamatati bebe kod spavanja i do navršenih par mjeseci. Ukoliko roditelj nije dobro upoznat s tehnikom zamatanja, bebu može dovesti u opasnost. Prečvrsto i nestručno zamatanje može dovesti do dišnih problema, displazije kukova, slabe cirkulacije i zapostavljenog motoričkog razvoja. Također, postoje istraživanja koja pokazuju da zamatanje u predebelim slojevima tkanine dovodi do pregrijavanja što je rizični faktor za nastanak S.I.D.S.-a. Zato sada postoje i posebne dekice za zamatanje koje se mogu kupiti, kako bi se izbjeglo nestručno zamotavanje. http://www.lovingbabyinc.com/images/products/pinkbaby.jpghttp://1.bp.blogspot.com/_ps6lNHk-qQg/SlkwPx1uBFI/AAAAAAAAANE/gJ77vZLxORY/s400/kiddopotamus_swaddle_me_instructions_pink.jpgJeste koristili ovu tehniku zamatanja i da li je pomogla vašoj bebi kod spavanja ili problema s grčićima?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
antoniasb
|
 |
« Odgovor #1 na: Lipanj 30, 2011, 14:41:14 » |
Odgovor
|
i marino i luka su bili tako zamotani nakon poroda ali kada su mi ih kasnije donjeli bili su normalno obučeni,ja sam uvijek mislila da ih tako zamataju samo da se ugriju prva asocijacija kada ih vidim ovako zamotane mi je na one bebuške 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Lipanj 30, 2011, 14:43:48 do antoniasb »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Bee
Povjerite se

|
 |
« Odgovor #2 na: Lipanj 30, 2011, 17:49:08 » |
Odgovor
|
Meni je prva asocijacija na indijance U svim filmovima i crtićima bebe indijanci su tako zamotani Ja svoju nebi mogla tako motati, nije mi prirodno i uopće mi ne djeluje udobno ni normalno  Ima ručice da maše s njima pa čemu ih onda sputavati. To mi je u rangu s onom kadicom koja izgleda kao obična kanta 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
antoniasb
|
 |
« Odgovor #3 na: Lipanj 30, 2011, 21:39:07 » |
Odgovor
|
vidiš nisu indijaci bili glup narod bar su oni poštovali prirodu  jedno je što nama taj položaj ne djeluje prirodno ni normalno a drugo je kako se bebe osjećaju ma ja sam sigurna da je njima jako udobno u tom položaju i da se osjećaju sigurno(mislim i na ovu kadicu) ipak su u tom položaju u malom skučenom i toplom prostoru provele 9 mj.  luka je tako zamotan proveo sa mnom 2 h u rađaoni dok sam bila na promatranju i nije zucnuo 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #5 na: Srpanj 01, 2011, 12:00:51 » |
Odgovor
|
Čini mi se ok, na početku. Možda prvih mjesec dana, dok se beba ne navikne na okolinu. Sigurno joj je laše Pia je bila slobodna  ona je sigurno jedva dočekala malo više prostora oko sebe 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
The day I will stop loving you Is the day When I close my Eyes forever... 
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #6 na: Srpanj 01, 2011, 12:44:38 » |
Odgovor
|
ja znam da moj Leon i kad je bio u trbuhu se klatario ko lud, mlatarao i okretao se na sve strane kad se rodio isto je od prvog dana jako aktivan, tako da ne znam kako bi mu ovaj položaj odgovarao...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
only love, only love can leave such a mark!!!!!!!
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #7 na: Srpanj 01, 2011, 14:53:27 » |
Odgovor
|
Kod nas ni u bolnici kad se bebe tek rode ne motaju ih ovako... Pa nisam ni ja kući to radila  Nekako mi se doimaju sputano  Al činjenica je da mnogi tvrde da im bebe ako spavaju ovako zamotane puno bolje spavaju i da im godi  Ja ne bi znala jer nisam nikada ni probala swaddling 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
yo_mamma
Sve vezano za ljubav i sex

|
 |
« Odgovor #8 na: Srpanj 01, 2011, 21:11:24 » |
Odgovor
|
ko dnas u bolnici ih tako motaju u jastucicima i stvarno su bebe mirnije,al moja djeca bas nisau voljela bit tako zamotana  ne vole da ih ista sputava
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Moja mala djevojčica puna je velikih želja......
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #9 na: Srpanj 04, 2011, 10:42:02 » |
Odgovor
|
 kod nas u bolnici su bile zamotane, ali su im rukice bile potpuno slobodne...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #10 na: Srpanj 04, 2011, 10:48:29 » |
Odgovor
|
 Pa nije to isto, ovaj swaddling je puno "jači" i uključuje i ruke 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
yo_mamma
Sve vezano za ljubav i sex

|
 |
« Odgovor #11 na: Srpanj 04, 2011, 16:48:41 » |
Odgovor
|
ma meni to izgleda skroz isto kad ih zamotaju nema sanse da im iscupas ruke iz jastuka,al su ih motali platnenim pelenama
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Moja mala djevojčica puna je velikih želja......
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

It's been a baaad kitty ...
|
 |
« Odgovor #12 na: Srpanj 05, 2011, 01:09:05 » |
Odgovor
|
A ta stvar ima i šmensi ime  ? Kod nas u Prigorju se to zove jednostavno štruca  . Nisam tak zamatala svoju djecu, nit mi je padalo na pamet  . Pa i u rodilištu - obojica mojih - ni 12 sati nisu bili stari, al prva stvar koja im je bila na pameti kad su ih zavezali u amperdekl, bilo je da izvade obje ruke van iz njega i spavaju u pozi ne pucajte, predajem se  . Kasnije, doduše, obojica su voljeli dok ih uspavljujem na rukama da ih zarolam u dekicu ko gusjenice u čahuru  , čak im ni faca nije virila van, al čim bi zaspali i ja ih odložila u kinderbet, otkrili bi glavu i izvukli ispod deke ruke, a Franjo najčešće i noge  . Nema tog boga kaj bi njih dvojicu natjeralo da takvi, ko štrucleki, provedu cijeli dan  . Osim toga, čemu to? Pa pedijatrija nama roditeljima nalaže da radimo s djecom i da mi mašemo s njihovim rukama i nogama dok god oni sami ne skuže da moraju mlatarat s njima  , pa koja je onda svrha da im ograničavamo kretanje?  . E, a kad negdje za bilo koju izmišljotinu suvremenog čovječanstva pročitam kao argument postojanja "povratak prirodi i tradiciji", onda sam tek definitivno sigurna da se radi o malo težem s*anju  . Nedavno sam negdje pročitala da je cijela Europa odbacila široko povijanje novorođenčadi kao zastarjelo i nepotrebno ... svi osim nas Slavena, koji genetski imamo s*ebane kukove. A dotične navodno trebamo zahvaliti upravo tradiciji koja kao takva egzistira još otkak su stare Slavenke vezale djecu u štrucleke da rade što manju smetnju dok su se one drmusale skup s njima u taljigama, gmižući kravljom zapregom za svojim muževima koji su koji kilometar ispred jurišali na Salonu i Sisciu. Nakon tog se ista metoda, po načelu tradicije iliti pleti kotac kao otac, zadržala do duboko u 20. stoljeće, sve dok su mame od cirka mjesec dana nakon poroda pa nadalje, potrpale dijete u štrucu i hop! s njim okapat kuruzu na polje. Problema nije bilo, nitko se nije žalio, a za one malo živahnije i glasnije bebe tu je uvijek bio čaj od maka ...  Eh, da, dobra stara vremena  ... da su bila dobra, ne bi bila stara... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Franjo 27.09.2007. Tomislav 17.09.2010.
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #13 na: Srpanj 05, 2011, 08:57:42 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #14 na: Srpanj 05, 2011, 09:03:30 » |
Odgovor
|
starinski način uzrokuje, jer su se djeca prije dugo tako motala iz razloga koje je kreza opisala...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #15 na: Srpanj 05, 2011, 09:05:00 » |
Odgovor
|
Uzrokuje što?  Znam ja da su se bebe tako prije motale, mame su radile u polju, što je trebalo i nije, a djeca su bila na leđima.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zomato
Moderator
moje najdraže
|
 |
« Odgovor #16 na: Srpanj 05, 2011, 09:07:57 » |
Odgovor
|
koliko sam shvatila kreza i dolph pričaju o širokom povijanju, a ne o ovom 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
 Don't dream your life, live your dreams!
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #17 na: Srpanj 05, 2011, 10:00:17 » |
Odgovor
|
Široko povijanje je sasvim druga stvar i tema  Mislim da ovako zamatanje dojenčeta ne uzrokuje probleme s kukovima... Pa sumnjam da netko drži dojenče zamotano cijeli dan  al mnogi ljudi zamataju dojenče kad spava i ne radi se to samo kod nas Slavena ... U cijelom svijetu imaš kupiti swaddling dekice  Da ih ljudi ne koriste, ne bi ih bilo u prodaji 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Ivanka F.
Povjerite se

15.09.2006
|
 |
« Odgovor #18 na: Srpanj 05, 2011, 12:27:36 » |
Odgovor
|
Nisam vidjela ali čula sam za takvo povijanje,bebe su bile kao male mumijice. Kažu da su ruke bile uz tijelo ili ispod guze,a zašto-zato što su doktori rekli da će im noge i ruke biti ravne  Igor je u bolnici bili u amperdeklu,a kad smo doma došli više je bio u dekici. Motala sam ga isto tak kak taj swaddling izgleda...na tri kraja
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #19 na: Srpanj 08, 2011, 11:09:07 » |
Odgovor
|
prije su se djeca dugo motala tako i konstantno, tako da su u nekim slučajevima nastali problemi s kukovima... kreza ne priča gluposti, starinski način života na selu je ukljuučivao swaddling dosta dugo, pogotovo ako nije bilo braće sestara da se brinu o bebi, jer je majka morala raditi u polju, a i famozni čaj od maka, koji su čak i meni još uvijek toplo preporučale tatine tete da mi dijete bude poslušno...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
majabj
|
 |
« Odgovor #20 na: Srpanj 18, 2011, 12:33:27 » |
Odgovor
|
Danas smo bili na pregledu kod neuropedijatrice zbog tremora kod Luke, dokt. je rekla kak bi bilo dobro da se vratimo na spavanje u jastuku (nakon što smo se složili da je prevruće za to), rekla je da može i umatanje običnom pelenom ili dekicom i to isključivo dok spava jer to bi ga smirilo, kad se zatrese ne bi se probudio. Budući da se tremor javlja usljed nekog podražaja bilo fizičkog dodira, buke, kad se uznemiri itd ovaj način povijanja bi smanjio i umanjio njegovu reakciju i izazivanje tremora.Pokušat ću sa ovakvim načinom zamatanja ali isključivo tjekom spavanja dok se tremor ne smanji.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
08/07/08 mrvica 15/06/11 herkules
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #21 na: Srpanj 18, 2011, 13:32:05 » |
Odgovor
|
 držimo fige da ga umiri...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
majabj
|
 |
« Odgovor #22 na: Srpanj 18, 2011, 18:16:31 » |
Odgovor
|
curke moje, zamotala ja svog malca danas popodne u poveću laganu pelenu (jer je dugačak pa mu iz ovih standardnih pelena vire noge  ) smotala sam ga tak da je ličio na malu kiflicu, podojila ga a on ko da se onesvjestio nije ni dudu tražio niti se bunio, stisnuo se ko mali miš i zaspo.... ako mu i malo pomogne bit ću presretna"!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
08/07/08 mrvica 15/06/11 herkules
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #23 na: Srpanj 19, 2011, 10:38:04 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #24 na: Srpanj 20, 2011, 08:18:45 » |
Odgovor
|
Super da mu pomaže  Samo nastavi tako