|
Ijena
|
 |
« Odgovor #60 na: Travanj 29, 2010, 12:18:10 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
The day I will stop loving you Is the day When I close my Eyes forever... 
|
|
|
|
|
|
|
lela-sa
Povjerite se
Diplomirani ovisnik o pisanju

Mamin mali bajker!
|
 |
« Odgovor #63 na: Travanj 08, 2011, 12:33:42 » |
Odgovor
|
Mom je sada 17-ti mjesec i stalno nesto melje ali totalno nerazumljivo  , sve konta sta god mu se kaze ali sastaviti jednostavnu rijec  . Oponasa zivotinje redovno i pas mu je  Ma valjda je sve to individualno a kod muske djece uglavnom ide sporije pa se ne brinem.  Babske price kazu: DAJ MU VODE STO CESCE PA CE PRIJE PROGOVORITI!  Interesantno je i to da znam dosta primjera takve djece pa sad da li je babska ili ima neke logike... ::m''m:: 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
mlana
|
 |
« Odgovor #65 na: Travanj 08, 2011, 13:31:42 » |
Odgovor
|
kakve veze ima voda s pricanjem I ja se to isto pitam 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Lana, 7.9.2000. Lovro, 25.4.2006.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #68 na: Travanj 08, 2011, 14:24:59 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
lela-sa
Povjerite se

Mamin mali bajker!
|
 |
« Odgovor #69 na: Travanj 08, 2011, 16:09:16 » |
Odgovor
|
O daaa, savrseno se razumijemo  ali sve sto hoce pokaze rukom, ako je gladan mlati ustima, ako mu se ide vani mase kao pa-pa, jedini pas je za sad Av-Av...i ponavlja to dok god mu je u vidokrugu  mene ne zove mama nego Leeeleee...  i to je otprilike od njegovog vokabulara. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
antoniasb
|
 |
« Odgovor #70 na: Travanj 08, 2011, 16:11:41 » |
Odgovor
|
Mom je sada 17-ti mjesec i stalno nesto melje ali totalno nerazumljivo  , sve konta sta god mu se kaze ali sastaviti jednostavnu rijec  . Oponasa zivotinje redovno i pas mu je  Ma valjda je sve to individualno a kod muske djece uglavnom ide sporije pa se ne brinem.  Babske price kazu: DAJ MU VODE STO CESCE PA CE PRIJE PROGOVORITI!  Interesantno je i to da znam dosta primjera takve djece pa sad da li je babska ili ima neke logike... ::m''m::   to je kao moj marino  nemaš razloga za brigu marino je stariji pa slabo priča tj. tek je nedavno (znači sa svojih 20 mj.) počeo "pričati" a do tada je samo govorio daj,pa pa,vau,mijau i sl. ,sve mu je bilo na mote ,rukama bi mi pokazivao i tako smo komunicirali a i sada priča samo i izričito kada je njega volja - linčina mamina  evo ima par dana ja kucam i kažem tko je? i sad očekujem da ponovi a on ništa  samo me ignorira,ja kao kreten ponavljam ,trudim se i lomim a on ništa i onda nakon 2 dana sam dođe pokuca na vrata i kaže tko je .. i takvi sličnih situacija ima bezbroj - uglavnom nama je pedijatrica rekla da nema brige,da je samo lijen za priču i da je sve o.k. ako vidimo da on nas razumije i da zna pokazati npr. nos kada ga pitamo di je nos i sl.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
lela-sa
Povjerite se

Mamin mali bajker!
|
 |
« Odgovor #71 na: Travanj 08, 2011, 16:20:00 » |
Odgovor
|
Nedim sve savrseno dobro razumije, cak i neke stvari koje mu se nikada nisu rekle da uradi ili pokaze, recimo kada ujutro mm ili ja odemo upaliti vatru u kotlovnici on redovno prilazi radijatoru i pipa da vidi je li vreo.  To je vjerovatno skuzio od mm jer on ima obicaj to da uradi a po zvuku iz kotlovnice je povezao da tako treba.  A kako se samo naljuti ako ga nesto ne kuzimo  legne na patos i lupa glavom 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #73 na: Travanj 15, 2011, 11:49:11 » |
Odgovor
|
Evo i Luni će sad 20 mjeseci i jako slabo priča. kao što kažete sve ona kuži, pametnjakuša  Al pričanje joj slabo ide.... Al ona nije da neće.... Kad joj kažem neku rječ ona se trudi ponoviti, al nije baš razumljivo  Ma propričat će oni svi... još su mali 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
krezumica
Pozitivno negativan lik

It's been a baaad kitty ...
|
 |
« Odgovor #74 na: Travanj 15, 2011, 12:33:29 » |
Odgovor
|
Joj, jesam se sad nasmijala  ... Lela, moj Franjo je do svoje druge godine popio vode na hektolitre  , pa je svejedno propričao tek mjesec dana prije drugog rođendana, dok smo bili na moru. Isto ovak ko tvoj Nedim - sve je kužio, kaj je trebao pokazivao bi prstićem, koristio je par gestikulacija (  ) i onomatopeja (vau-vau, brm-brm, pap-pap ...  ), a od vokabulara mama, tata, baba, dede, teta, daj i ade (= ajde) i to je bilo to  . Čak smo se MM i ja zezali da ne želi pričati, jer ga mi savršeno razumijemo i da je ko onaj mali Crnogorac iz vica "dosad nijesam imo primjedbi"  . Sve ti je to individualno od djeteta do djeteta i nema pravila. Jedino znam da je Franjo progovorio u ta tri tjedna u kojima je bio samo sa mnom i MM-om, a bez bake i dede. Naime, MM i ja smo s njim pričali čistom artikulacijom i punim rečenicama, umjesto tepanjem, fufljanjem i nekim izmišljenim polu-riječima i polu-rečenicama ko moji svekiji  ... A sad - jel to naša zasluga ili tek slučajnost, tko će ga znati ... ::m''m:: Ja si laskam da je naša zasluga 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Franjo 27.09.2007. Tomislav 17.09.2010.
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #75 na: Svibanj 12, 2011, 13:56:32 » |
Odgovor
|
Evo da napišem tzv. "jezične miljokaze"
10 mjeseci - razumije mama i tata
12 mjeseci - izgovara mama, tata, druge dvije riječi, imitira glasove životinja
13 do 15 mjeseci - riječnik od 4 do 6 riječi, pokazuje željeni predmet
18 mjeseci - riječnik od 7 do 20 riječi, pokazuje do pet dijelova tijela
20 mjeseci - kombinira dvije riječi
36 mjeseci - rečenica od tri riječi, množina.
Luna sad ima skoro 21 mjesec i još uvijek ne kombinira dvije rječi  Ona samo zna ponoviti za tobom kad joj nešto kažeš da reče, a i to jako loše izgovara 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #76 na: Svibanj 12, 2011, 14:03:19 » |
Odgovor
|
Bitno je da te razumije i slijedi "naredbu"  a i velika je stvar da se trudi ponoviti za tobom  Ti miljokazi služe samo kao okvir, uvijek je moguće odstupanje, ali i da to odstupanje ne znači ništa više 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #77 na: Svibanj 12, 2011, 14:14:25 » |
Odgovor
|
To da  Stvarno sve razumje  Jučer joj ja govorim da mi donese tene. Kad eto frajerice s baletankama u ruci.  Ja je vratim i kažem ne to, to su baletanke, donesi mi tene... Za sekund se vratila s tenama  I stvarno se trudi kad joj kažem da nešto reče, al baš joj ne ide  ..... Možda uskoro i propriča 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #78 na: Svibanj 12, 2011, 14:32:15 » |
Odgovor
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #79 na: Svibanj 17, 2011, 14:35:15 » |
Odgovor
|
Dakle, moje dijete još uvijek ne priča (3,5 godine) i mislim da je rekorder... prema tome mame, ne brinite, ako mene pedijatri, psiholozi i pedagozi uvjeravaju da je sve ok, onda stvaaaaaaaaaaarno nemate brige!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
only love, only love can leave such a mark!!!!!!!
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #80 na: Svibanj 17, 2011, 14:38:45 » |
Odgovor
|
Dolph a on je prošao obradu? Ili si ti samo razgovarala sa stručnjacima? 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #81 na: Svibanj 17, 2011, 14:44:11 » |
Odgovor
|
u "obrade" ga nedam jer nije bolestan, imali smo neformalno druženje s dječjom psihologicom, maminom prijateljicom, koja je s njim provela neko vrijeme u domaćem okruženju s igračkama i u kojem je vidjela način komunikacije s nama i ostale stvari, isto tako sam bila s njim u druuženju s drugom djecom s prijateljicom koja je teta u vrtiću i zaključeno je da ne odstupa ni u čemu, osim što neće dijete pričati i jako je tvrdoglav. nitko nema pametan savjet kako ga "natjerati" da priča, jer smo standardno sve isprobali, ali bez uspjeha... moram još ovo s vodom probat... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ijena
|
 |
« Odgovor #82 na: Svibanj 17, 2011, 14:45:24 » |
Odgovor
|
Kriv o sam se izrazila, baš sam mislila na to da ga je netko promtrao u svakodnevnim aktivnostima
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #83 na: Svibanj 17, 2011, 14:53:00 » |
Odgovor
|
 ma skužih ja tebe, al da malo otvorim dušu fakat mi je teško, jer ga nitko ne može strpati u neku kategoriju, bistro je i inteligentno dijete, dakle nema zastoja u razvoju, za što postoje neki programi, ali je jednostavno nenormalno tvrdoglav i "svoj", tako da me nitko od navedenih ne zna savjetovati što napraviti... npr. trening na kahlicu... on se budi suhe pelene i sve kuži kaj za što služi, al ja ga stavim il na kahlicu il wc, a on kad mu je velika nužda to "stisne" i namjerno obavi tek kad mu stavim pelenu... sve su priče, nagrade ili kazne uzalud, tako i govor, vježbi za to nema, fizičkog razloga zašto ne govori nema, preporučene metode "nedaj mu nešto što traži dok ne veli što" završe ili inatljivim odustankom od toga ili tantumom... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #85 na: Svibanj 17, 2011, 14:55:34 » |
Odgovor
|
A kako kad se igra s drugom djecom ? Na koji način s njima komunicira ? Kako mu oni ne probude želju da priča?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #87 na: Svibanj 17, 2011, 14:58:48 » |
Odgovor
|
Dani, pjeva i ispušta glasove, ali nema smislenih riječi
Jose, igra se s drugom djecom s autićima, jurca s njima, ali ne priča i kao da se kuže na nekoj drugoj razini, jer je zanimljivo da djeca tada ne pričaju niti s njim, već se samo pogledavaju i normalno izmjenjuju radnje...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
dolph
|
 |
« Odgovor #88 na: Svibanj 17, 2011, 14:59:29 » |
Odgovor
|
da uzme me za ruku i odvede ili sam uzme što mu treba i nije mu ništa teško 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Josipaorama
Super moderator
|
 |
« Odgovor #89 na: Svibanj 17, 2011, 15:01:50 » |
Odgovor
|
Razumjem da jedva čekaš da popusti u toj tvrdoglavosti i da propriča  Doći će to na svoje.... ako je sve ostalo ok. onda mora propričati kad-tad. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|