^Vrati na vrh
foto1 foto2

Veliki Osmijeh

Njega novorođenčeta!

Pravilna njega djeteta preduvjet je dobrog zdravlja i lijepog izgleda. Koža je organ koji održava zdravlje cijelog organizma. Kao i svi drugi organi, koža u ranoj dobi je nezrela jer joj nedostaje zaštitni keratinski sloj i stoga je vrlo osjetljiva i zahtjeva najveću moguću svakodnevnu njegu. Koža novorođenčeta 10 je puta tanja od kože odrasle osobe, a žlijezde lojnice su još ne zrela i ne proizvode dovoljno masnoće koja ima zaštitnu ulogu.U njezi treba poštovati sljedeća pravila:

-Higijena: kupanje, te čišćenje i pranje kože, posebice nabora i kože oko spolnih organa i guze
-Zaštita kože od štetnih vanjskih utjecaja
-Posebna zaštita i njega osjetljive kože

KUPANJE

Novorođenčetu kupanje u toploj vodi godi, jer je ono boravilo u toploj vodi i prije rođenja. Preduvjet za kupanje djeteta, odnosno stavljanje novorođenčeta u vodu, je taj da je zarasla pupčana ranica. Prije nego pupak otpadne i rana zaraste, dijete se njeguje po regijama : lice, oči, uši, nos, kožni nabori na vratu, pupak, predio spolnih organa te guze.

Prvo kupanje novorođenčeta poseban je doživljaj za članove obitelji. Da bi kupanje za vaše novorođenče a i za vas prošlo što ljepše i relaksirajuće, potrebno je znati neke osnovice. Prije svega temperatura u sobi trebala bi biti oko 22-23 stupnja Celzijusa, a temperatura vode 37 stupnjeva. Temperaturu vode provjerite vašim laktom ili posebnim toplomjerom za vodu. I uvijek u kadu natočite najprije hladnu onda vruću vodu jer plastika zadržava toplinu.
Ako se dijete prestraši kupanja zbog pretople ili prehladne vode , ili pak nesigurnosti koju osjeti prilikom kupanja, neće baš uživati u kupanju kao ni vi. Pažljivo isplanirajte da vam sve što je potrebno bude na dohvat ruke, dijete ne smijete ni na tren ostaviti samo niti u kadici niti na stolu za previjanje.  Pripremite stolić za prematanje, na njega stavite sve što vam je potrebno. Isto tako dječja kadica mora biti na sigurnoj podlozi u blizini stolića za prematanje.

Pranje vrata : posebnu pozornost obratite ljupkim naborima na dječjem vratu, gdje se dvije površine kože dodiruju i lako dođe do upale
Područje ispod ruku : ruku uvijek treba podignuti kako bi mogli djetetu dobro oprati taj dio ispod pazuha, jer dojenče u prvim mjesecima obično drži ruke stisnute uz tijelo
Leđa i trbuh : Prilikom pranja leđa i trbuha ništa posebno ne trebate raditi, samo obratite pažnju na čišćenje donjeg dijela tijela.
Nožice : operite ih po cijeloj dužini,a posebice pazite na prostore između nožnih prstiju gdje se često stvore nakupine sitnih ljuskica.
Područje guze i spolovila : već ste navikli od prvog dana djetetova života , no ipak nije loše opet spomenuti da treba najprije prati spolne organe. Kod djevojčica je potrebno jako nježno očistiti područje između malenih usana i to tako da se skine bjelkasti pokrivač , koji u prvim tjednima štiti od infekcije. Kod starijeg ženskog djeteta između velikih usana javljaju se nakupine odbačenog tkiva, u tom slučaju dobro je nježno razdvojiti velike usne, te sterilnom gazom i mlijekom lagano očistiti usne. Nakupine smegme kod muške dojenčadi može izgledati kao bijela izbočenja ispod prepucija, koja se nakon laganom povlačenja kožice očiste na isti način.
Pranje i njega ove osjetljive regije uvijek se provodi od sprijeda prema natrag kako ne bi došlo do bilo kakve infekcije, posebice kod djevojčica. Ako je beba prije kupanja imala stolicu, obavezno guzu prije kupanja očistite.
Pranje glavice : neka bude sastavani dio kupanja jer u protivnom se stvara ljuska na tjemenu. Uporaba šampona u prvim mjesecima nije potrebna a ljuskice koje se stvore na tjemenu očistite vodom i uljem za bebe pomoću malog češljića ili četke.


SUŠENJE NAKON KUPANJA I NJEGA

Imajte na umu da čim dijete izvadite iz kadice, djetetu je hladno, stoga dijete čim izađe iz kadice omotajte u topli ručnik, kako se dojenče ne bi rashladilo.
Sušenje kože počinje brisanjem glave i područja oko uha, svakog nabora na vratu, ispod pazuha, preponama, nogu i guze. Posebno obratite pažnju na područje između prstiju. Preduge nokte odrežite posebnim škaricama i to ravno i ne previše.
Njega lica dolazi na kraju : sterilnom gazom natopljenom fiziološkom otopinom (ili prokuhanom vodom) peru se oči od vanjskog očnog kuta prema nosu. Nos se čisti smotuljkom vate (ne štapićem!) fiziološkom otopinom. Uho se čisti na isti način i to samo ušna školjka bez ulaženja u vanjsku slušni hodnik.
Pupak možete očistiti s štapićem, na koji je namotana vata, prethodno ga na isti način očistite fiziološkom otopinom. U pupku se često nakupljaju koje kakva vlakna, koja trebate očistiti pri svakom kupanju.

SREDSTVA ZA NJEGU

Za pranje i kupanje novorođenčeta koristite samo običnu vodu i fiziološku otopinu. Upotreba sapuna i šampona dolazi kasnije. Kada koristite sapun potrebno je voditi računa o njegovom pH , odnosno stupnju kiselosti. pH za njegu dojenčeta treba bi bit oko 5.5 , a isto tako i kod odraslih osoba.

Pjena za kupanje - dojenčetu ne znači ništa, ai pridonosi isušivanje kože. Možete je koristit kad dijete navrši godinu dana.
Šamponi : u njezi dojenčeta, dok je kosa meka i tanka, nemaju baš neku ulogu. Nakon šest mjeseci kad dojenčetu počinje rasti gušća kosa, možete koristit specijalne dječje šampone koji su blagi i ne nadražuju oči.
Dječje ulje : vrlo je koristan proizvod u dječjoj njezi, ali za svrhu čišćenja ne za zaštitu.
Dječje maramice : mogu biti uljne ili vlažne, vrlo su korisne i praktične, te ih majke rado koriste.
Mlijeko za čišćenje : također je dobar proizvod za čišćenje ali ne i za zaštitu
Krema za zaštitu pelenske regije : ima vrlo bitno mjesto u njezi dojenčeta, koje je stalno izloženo vlazi kao i djelovanju otpadnih tvari u mokraći, te enzimima iz stolice, koji jako nadražuju kožu. Dobre kreme za zaštitu ove regije obično sadrže žuti vazelin kao podlogu uz primjesu cinka, gdje se često dodaje i vitamin A. Pri nanošenju kreme za zaštitu kože  oko guze i spolovila, pazite da sloj kreme bude tanak i da ga odstranite kad čistite to područje i ponovno nanesete novi.


Koliko često kupati bebu i koliko traje kupanje?

Dojenče se može kupati svakodnevno, ali to nije neophodno. Do navršena četiri mjeseca beba kože ima određeni zaštitni hidrolipidni sloj zbog djelovanja majčinih hormona na žlijezde lojnice. Dojenče krajem prve godine puza , zaprlja se, zapraši te ga je potrebno kupati svake večeri, što je ujedno i početak rituala za uspavljivanje.
U prvim tjednima života kupanja obično traju oko 5 minuta. Kasnije, s razvojem dijete više uživa u kupanju a majka s njim, pa se samim tim i kupanje odvija duže. Kupanje obično opušta dijete i ono nakon toga lakše zaspi, ako se previše na razigra.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Kontakt obrazac!Blog- Brini o sebi!

Sve što vas zanima vezano za bebe, djecu, odgoj, roditeljstvo, dojenje, tegobe, zdravlje, trudnoću, porod... možete pitati i tražiti savjet na našem 

Copyright 2006-2015  Veliki Osmijeh